Agrifoto

Analyse kunstmest

Prijs stikstofkunstmest beweegt vooral zijwaarts

12 September 2023 - Jesse Torringa

De kunstmestprijzen bewogen de afgelopen weken vooral zijwaarts maar gemiddeld is er toch een stijging te zien over de laatste periode. Maar ondanks dat de rust redelijk is teruggekeerd op de kunstmestmarkt, blijven de volatiele energieprijzen als donkere wolken boven de meststoffensector hangen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afgelopen weken, en ook de komende tijd, zijn normaliter rustig wat betreft de handel in kunstmest. Dat is dit jaar tot op heden niet anders. Zo nu en dan wordt er door boeren wat kunstmest ingekocht, maar de volumes blijven beperkt. Ondanks het prijzenverloop van afgelopen seizoen en de in verhouding lage prijs voor kalkammonsalpeter (KAS) die nu geldt, is de inkoopstrategie niet veranderd meldt de handel.

Precies één jaar geleden tikte stikstofkunstmest het torenhoge prijsniveau weer aan nadat het in dat voorjaar ook al eerder deed. Voor KAS werd in die week toen bijna €90 (en in enkele gevallen nog meer) per 100 kilo betaald. Nu - een jaar later in diezelfde week - is dat nog maar €35,80 per 100 kilo volgens de kunstmestnoteringen van Farmers4All.

Hoewel de prijzen fors lager zijn dan afgelopen jaar is KAS procentueel gezien wel behoorlijk gestegen vergeleken met eerder deze zomer. Het laagste prijsniveau stond toen op €30,05 in week 26. Vergelijk je dat met de huidige week 37, dan is dat een prijsstijging van 19%. De laatste weken beweegt de prijs vooral zijwaarts.

Ureumprijs 
De prijzen voor stikstofkunstmest daalden dit voorjaar om verschillende redenen maar met name het overvloedige aanbod was daarin leidend. Anders dan in het voorjaar van 2022 werd er door het ruime aanbod ook veel stikstofkunstmest verkocht voor een prijs die onder de productiekosten lag. Nu vraag en aanbod elkaar weer moeten vinden en ook de energieprijzen minder hoog en volatiel zijn dan eerst, kan er weer duidelijkere marktprijs worden gevormd. Ook de mondiale prijs van het stikstofmeststof ureum speelt daar een rol in, die de afgelopen weken weer wat is gestegen. Vergeleken met dit voorjaar is ureum op de wereldmarkt in totaal al met 50% gestegen. Door de stijging nemen ook andere stikstofmeststoffen als KAS wat toe in prijs. Dat vertaalt zich in de stijging van 19%.

Inmiddels wordt er alweer een tijd volop kunstmest geproduceerd in Europa met zowel eigen geproduceerde ammoniak als geïmporteerde ammoniak. Toch blijft de productie onzeker gezien de volatiele energieprijzen en dan met name aardgas. Naarmate de energie- of ammoniakprijs op de wereldmarkt gaat veranderen, zullen de kunstmestproducenten opnieuw hun strategie bepalen en daar hun productie op aanpassen. Dat betekent ook dat de productiekosten plots fors kunnen stijgen, maar net zo goed kan er ook een prijsdaling voorkomen, hoewel dat laatste niet voor de hand ligt gelet op de zorgen over het gasaanbod in Europa de komende winter.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox