Shutterstock

Nieuws oogstprognose

Franse oogst een stuk veelbelovender dan 2022

13 September 2023 - Jesse Torringa

De Franse oogst van gewassen wordt dit seizoen gemiddeld een stuk florissanter geschat dan vorig jaar het geval was, toen langdurige droogte en hitte de oogst parten speelde. De hectareopbrengst van maïs gaat er behoorlijk op vooruit en ook de aardappeloogst plust met meer dan 10% in 2023.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat blijkt uit de nieuwe schattingen over de oogst van 2023 van de Franse agrarische statistiekdienst Agreste, die spreekt van enkele 'veelbelovende opbrengsten'. Nu de graanoogst voorbij is, wordt de zachte tarweproductie geschat op 35,1 miljoen ton. Dat is 4,3% hoger dan 2022 en 2,2% hoger dan het vijfjarig gemiddelde. De gerstteelt komt dit jaar ook hoger uit met 12,1 miljoen ton, wat 6,6% hoger is dan in 2022. De stijging wordt verklaard door betere hectareopbrengsten volgens de statistiekdienst.

Oliehoudende gewassen blijven populair
De koolzaadteelt won dit seizoen verder in populariteit gelet op de stijging in het areaal, maar de totale opbrengst wordt met 4,3 miljoen ton wel 5,2% lager geschat dan 2022. De teelt nam dit seizoen met ruim 100.000 hectare toe, ofwel 9%. De andere oliehoudende zaadteelt doet het in hectareopbrengst beter dan vorig seizoen en de zonnebloempitten kunnen een recordproductie bereiken van 2,1 miljoen ton. Dat is 16% hoger dan 2022 en maar liefst 32% hoger dan het vijfjarig gemiddelde.

Wat de suikerbieten betreft heeft het gunstige groeiseizoen de late zaai behoorlijk goedgemaakt. De goede opbrengsten kunnen echter de daling van het areaal niet volledig compenseren. De totale opbrengst wordt daardoor 0,9% lager geraamd dan in 2022 en komt uit op 31,2 miljoen ton suikerbieten. Vergeleken het vijfjarig gemiddelde ligt de bietenopbrengst wel 8,2% lager uit.

De opbrengst van consumptieaardappelen krabbelt weer op dit jaar, mede door areaaluitbreiding (+3,5%) en een redelijke hectareopbrengst na de tegenvallende oogst van 2022. De hectareopbrengst wordt geschat op 42,6 ton. De aardappelopbrengst wordt nu geschat op 6,8 miljoen ton, een record volgens de Franse statistiekdienst. Vorig jaar werd er slechts 6 miljoen ton geoogst, 11,6% lager dan de raming voor 2023. Ook ligt de geraamde opbrengst 6,5% hoger dan het vijfjarig gemiddelde.

De zetmeelaardappelteelt daarentegen daalt wederom tot slechts 16.000 hectare en wordt geschat op 0,6 miljoen ton. Dat is een min van 17,4% vergeleken met 2022 en 27% lager dan het vijfjarig gemiddelde. De teelt staat in Europa, en zeker in Frankrijk, al jaren onder druk door de lage prijzen en andere gewassen die lucratiever zijn.

De suikermaïsteelt wordt dit seizoen geraamd op een opbrengst van 11,5 miljoen ton. Het areaal daalde dit seizoen tot 1,2 miljoen hectare en komt daardoor uit op de laagste omvang in ruim dertig jaar. Echter was de neerslag in juli en augustus zeer bevorderlijk voor de teelt en compenseerde daarmee een deel de daling in de oppervlakte. Desondanks ligt de totale opbrengst 16,1% hoger dan 2022, dat toen zwaar te lijden had door de hitte en droogte. Wel blijft de totale opbrengst met 13,3% ver onder het vijfjarig gemiddelde. Het teeltoppervlak van snijmaïs is stabieler en komt dit jaar uit op 15,3 miljoen ton, ofwel 11,9% hoger dan 2022 en 3,6% onder het vijfjarig gemiddelde.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden