SESVanderHave

Aangeboden door SESVanderHave

Bladgezondheid: sleutel tot succes in suikerbietenteelt

18 September 2023

De aandacht voor bladgezondheid is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Telers worden jaarlijks geconfronteerd met een aantasting van het bladapparaat door bladziekten. Opbrengstverliezen kunnen afhankelijk van de ziekte oplopen tot 30% à 40%. Een belangrijk gegeven hierbij is het eerste moment van besmetting in combinatie met het weersverloop.

SESVanderHave werkt sinds jaren aan een sterk en gezond gewas. Voor ons is dit de robuuste biet. Bij SESVanderHave geloven wij erin dat een brede bladgezondheid nodig is. Daarom is ons kweekwerk gericht op rassen die tolerant zijn tegen meerdere bladziekten en waarbij de productiviteit en suikeropbrengst niet vergeten wordt.

Door bij de veredeling – op basis van traditionele kweektechnieken – te zorgen voor een tolerantie die teruggevonden kan worden in een brede basis van genen, ijveren wij voor een langdurige tolerantie tegen bladziekten. Deze rassen met een brede bladgezondheid worden het beste gecombineerd met een beperkt aanbod van fungiciden en een goede, evenwichtige bemesting.

Waarom deze brede aanpak in ons kweekwerk?
Wanneer je zou focussen op één ziekte en daarbij gebruik zou maken van een smalle genenbasis waarop de tolerantie of resistentie berust, zou deze snel doorbroken worden. Dit kunnen we duidelijk illustreren door een ander gewas, namelijk wintertarwe, als voorbeeld te gebruiken. In jaar A is een bepaald tarweras resistent tegen gele roest, maar in het daaropvolgende jaar (B) loopt ditzelfde ras toch weer een zware besmetting met gele roest op. Het ras is niet veranderd, maar de ziekte is geëvolueerd en heeft de enkelvoudige tolerantie van de tarwe kunnen doorbreken.

Welke resultaten heeft SESVanderHave reeds geboekt?
SESVanderHave heeft op dit moment in elk segment rassen in onderzoek met een brede bladgezondheid. Met het ras LINCOLN hebben we een rhizoctoniatolerant ras met een 8,5 voor bladgezondheid op de rassenlijst 2024 staan. Aankomende winter kunnen we mogelijk een aantal tweedejaarsrassen verwelkomen met een hoge bladgezondheid. Dit zijn het rhizomanietolerante ras HENSON, het nematodentolerante ras BALTIMORE en het rhizoctoniatolerante ras OHIO.

Bladgezondheid heeft de aandacht van SESVanderHave en daarmee is ook uw opbrengst gebaat!

Ontdek hier onze SV-rassen.

Teelt u onze suikerbieten in 2024? Win een warme SV fleece-trui! Meer weten

Heeft u vragen? Contacteer Wim Zandvoort: +31 610 518 378

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox