Agrifoto

Analyse Peen

Het blijft stroef gaan op de peenmarkt

22 September 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Het kabbelt een beetje voort op de peenmarkt. Er is relatief weinig handel en zowel teler als spoeler kijken de kat uit de boom. Kwaliteit is wel een punt van aandacht bij de vroege peen die nu nog vast staat.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De export van peen wil maar matig lopen. Dat er helemaal niks gebeurt, is natuurlijk niet waar, maar druk is het bij veruit de meeste verwerkers totaal niet. Oost-Europa heeft volop eigen peen en voor Afrika zijn we volgens verschillende spoelers net even te duur. Afgelopen dagen zorgde de regen bijna voor het meeste leven op de markt, omdat er een paar dagen niet gerooid kan worden. Volgende week zijn de weerberichten overigens weer een stuk beter. Dus de kans dat spoeler echt uit de werkvoorraad lopen en rare sprongen maken om maar aan peen te komen is daarom niet groot.

Ruim Aanbod
Kwaliteit van de peen is bepalend of er een koper voor is of niet. Mankeert er echt wat aan, dan kun je haast wel de frees erin zetten. De opbrengsten van de vroege peen zijn namelijk door de bank genomen goed tot uitstekend dus kopers hebben de partijen bij wijze van spreken voor het uitkiezen. Voor de oogst van bewaarpeen is het overigens net nog wat te vroeg. Wat er wordt geoogst wordt verwerkt en gaat nog niet de koeling in. 

De DCA Notering voor b-peen heeft een klein stapje terug gedaan deze week en komt daarmee uit op €15 tot €17 per 100 kilo. De DCA Notering c-peen is gelijk gebleven aan vorige week op €10 tot €14 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox