Agrifoto

Analyse Peen

Telers vast in het zadel op de peenmarkt

29 September 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De export van peen loopt maar matig en dat wakkert de kooplust onder spoelers bepaald niet aan. Telers zitten echter vast in de wedstrijd en willen nauwelijks bewegen op de prijs. Het resultaat is een stroeve markt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De laatste weken was het al rustig bij verschillende exportspoelers en deze week lijkt het zelfs nog wat rustiger. Waar het precies aan ligt, daar is lastig de vinger op te leggen. Prijs speelt natuurlijk een rol, maar het is niet zo dat als je iets zakt de vraag aantrekt. Voldoende aanbod uit andere regio's rijdt de Nederlandse export ook in de wielen. En wat zeker ook meespeelt is dat een aantal West-Afrikaanse landen door een matig groeiseizoen en/of oorlog behoorlijk afhankelijk zijn van de import van voedsel. Peen staat dan waarschijnlijk minder hoog op het prioriteitenlijstje dan bijvoorbeeld tarwe of uien.

Het seizoen voor de vroege peen loopt richting het einde. Verschillende percelen staan echter te lang en dat is de kwaliteit bepaald niet ten goede gekomen. En peen waar wat aan mankeert is aan de straatstenen niet kwijt te raken. De knoop doorhakken om dan de frees er maar in te zetten, schuiven telers liever nog even door. Goed te begrijpen natuurlijk want daar ben je geen seizoen voor in touw geweest.

Stemming is wat bedrukt
Door de grote verschillen in kwaliteit is er wel weer wat reuring op de markt. Al is het maar een koper die op zoek is naar een vervanger voor een partij die tegenvalt. Er gebeurt wat en telers houden meteen de poot stijf, klagen handelaren. Handel voor directe levering is er overigens beperkt. 'Als de vraag er niet is, hoeft er ook niet gekocht te worden', aldus een spoeler. De DCA Notering voor b-peen komt deze week uit op €14 tot €16 per 100 kilo. Dat is €1 lager dan vorige week. C-peen heeft een zelfde stap gezet en komt nu uit op €10 tot €12.

De handel in peen voor de bewaring moet nog goed op stoom komen. Telers hebben €15 in hun hoofd en zijn daar niet van af te brengen. Verschillende spoelers en koelhuizen vinden het risico in deze fase van het seizoen nog te groot om al grote volumes vast te leggen tegen deze prijs. Telers op hun beurt hebben ook niet het gevoel nu al zaken te moeten doen. Voor half september bewaarpeen rooien is sowieso aan de vroege kant en veel percelen zijn nog vol aan de groei en moeten nog wel even.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden