Albert Heijn

Analyse biologisch

Stemming biologische aardappelmarkt is goed

4 Oktober 2023 - Jesse Torringa

Met het bijzondere groeiseizoen nog maar nauwelijks achter de rug ligt het prijsniveau van de biologische tafelaardappelmarkt een stuk hoger dan het afgelopen seizoen. Ook de afzetmogelijkheden later in het bewaarseizoen lijken tot nu toe niet verkeerd. De biologische uienmarkt begint het seizoen wel stroef.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met het late voorjaar gevolgd door een zomerse, zeer natte periode met phytophthora waren er voldoende uitdagingen voor de biologische aardappelteler. De schimmel hakte er behoorlijk in, maar net zoals bij de gangbare aardappelteelt zijn er daarna nog behoorlijk wat kilo's bijgegroeid. De opbrengsten tippen niet aan het langjarig gemiddelde, maar waar phytophthora in toom bleef, raken de bewaarloodsen wel een eind vol. Telers zijn verbaasd over wat er de afgelopen periode is bijgegroeid. Over de kwaliteit lopen de meningen in het veld uiteen. De komende weken zal daar meer duidelijkheid over geschapen worden. Maar onderaan de streep is 2023 geen doorsnee teeltjaar, zo geeft een insider aan.

Duidelijke cijfers over het areaal zijn er niet, maar er mag worden aangenomen dat de biologische aardappelteelt weer iets is gekrompen, gezien het rendement en de uitdagende teelt. Dat samen met de opbrengsten maakt het totale volume biologische aardappelen kleiner dit seizoen vergeleken met de oogst van 2022.

De laatste jaren viel het met de afzet lang niet altijd mee in de aflandperiode maar de vraag naar biologische aardappelen is op dit moment in het algemeen redelijk goed. Dat is ook te merken aan de prijsvorming, welke wel licht onder druk staat. "Dat de prijzen onder druk staan is normaal in de aflandperiode door het toenemende aanbod. Daarnaast willen telers profiteren van de huidige prijzen en zijn ze bereid zaken te doen" vertelt een insider.  De DCA-Indicatieprijs voor biologische tafelaardappelen komt in week 40 uit op €57 tot €63 per 100 kilo. Daarmee ligt de prijs al wel een stuk lager dan voor de zeer vroege aardappelen.

Het afgelopen seizoen hebben de langbewaarders ook een plusje bij kunnen schrijven richting het einde van het seizoen. Door het tekort aan aardappelproduct liepen de prijzen richting de zomer op richting de €50 per 100 kilo. Het is nog te vroeg om conclusies te trekken over de afzetmogelijkheden van dit seizoen, maar de eerste signalen voor bijvoorbeeld de export zijn wel positief. Eerst moet alles achter de planken.

Biologische uien nog niet in trek
Bij de biologische uienmarkt verloopt de markt een stuk stroever. "Op dit moment is er geen structurele vraag naar de Nederlandse biologische uien", vertelt een insider. Met het oogstmoment dat formeel nog niet eens voorbij is, is het ook nog aan de vroege kant voor de afzet van vrije uien. Het gros van de uien staat namelijk op contract of valt onder vaste afspraken. Momenteel staat de telersprijs wel wat onder druk voor biologische uien en de DCA-indicatieprijs voor biologische gele uien komt uit op €45 tot €50 per 100 kilo.

Dat de opbrengsten niet meevallen is een feit, maar de meeste biologische telers hebben de mogelijkheid en de kennis om te beregenen en dat heeft zijn vruchten wel afgeworpen. Het grootste en meest besproken punt is nu voornamelijk wat de kwaliteit van de uien dit jaar gaat doen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden