Shutterstock

Analyse Economie

Hoge kosten ondermijnen vertrouwen van boer in VS

9 Oktober 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De stemming onder Amerikaanse boeren wordt er niet beter op. Hoge kosten en stijgende rente terwijl prijzen voor agrarische producten onder druk staan, dat helpt het vertrouwen van de Amerikaanse boer niet. Zo blijkt uit de Ag Economy Barometer van de Prudue Universiteit die deze maand is gepubliceerd.

Vooral op de korte termijn zijn de Amerikaanse boeren aan de sombere kant. De prijzen voor gewassen, zuivel en vlees staan over de hele linie onder druk. De teelt- en productiekosten blijven ondertussen onverminderd hoog of stijgen verder en ook de rente loopt op. Hoger inputkosten is volgens het onderzoek de grootste zorg voor telers komend jaar. Daarna volgen rente en lagere prijzen voor gewassen en vee. Dat hakt behoorlijk in de marges. Toch is de investeringsbereidheid toegenomen. De reden hiervoor is een gemiddeld genomen ruime positieve cashflow.

Overeenkomsten met Nederland
Dit is een onderzoek onder Amerikaanse boeren, maar de gelijkenissen met Nederland zijn niet moeilijk te herkennen. Hoge teelt- of productiekosten en stijgende rentes zullen de meeste Nederlandse boeren kunnen onderschrijven. Een opvallend verschil tussen de Nederlandse en Amerikaanse landbouw zit hem in de zorgen over overheidsbeleid en milieuwetgeving. Met de Greendeal, stikstof en plannen om het gebruikt van GBM's te halveren, om maar eens een paar voorbeelden te noemen, is het goed denkbaar dat beleid van buiten de sector hier wel eens veel hoger zou kunnen scoren dan de meer bedrijfseconomische factoren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden