Agrifoto

Analyse Peen

Regen zorgt voor wat reuring op de peenmarkt

13 Oktober 2023 - Jurphaas Lugtenburg - 3 reacties

De verwachtingen van telers en spoelers liggen wat uit elkaar op de peenmarkt. Dat is op zich niet nieuw, maar met de regen van de laatste dagen wordt dat weer eens extra duidelijk. Bijster druk is het overigens niet in de peenhandel.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De regen van de laatste dagen is misschien wel de belangrijkste smaakmaker op de peenmarkt. Telers hinken een beetje op de gedachte dat als het wat langer nat blijft, een enkele spoeler misschien krap in de werkvoorraad komt en de prijs zo een stapje kan maken. Spoelers maken zich daar nauwelijks zorgen om. Nu ligt het rooien wel stil, maar volgende week zakken de temperaturen en wordt het weer droog. En een beetje vocht was volgens insiders ook wel nodig om voldoende grond aan de peen te houden voor de bewaring.

Over de opbrengsten wisselen de berichten. Slecht is het niet, maar de lengte is er niet helemaal. Dat kost uiteindelijk toch kilo's. Er zitten wel percelen tussen waar opmerkingen over de kwaliteit te maken zijn. Telers hebben dat zelf in veel gevallen ook wel door en wachten niet af. Liever iets zakken met de vraagprijs en er vanaf raken, dan de kosten maken voor inschuren en koelen.

Tam
In de handel blijft het overigens tamelijk rustig. De DCA Indicatieprijs voor b-peen blijft gelijk aan vorige week op €14 tot €15 per 100 kilo. Door telers wordt €16 gevraagd, maar daar gaan kopers niet in mee. Randje klasse 1 of eigenlijk er net onder doet voor €12 inmiddels ook mee. De c-peen heeft een stapje omhoog gedaan en komt deze week uit op €11 tot €13 per 100 kilo. De iets hogere notering komt, doordat de voor het vroegere segment bestemde rassen er uit lopen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden