Agrifoto

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

1 November 2023 - Jesse Torringa

De biologische uientelers hebben vertrouwen in de lange termijn, maar voorlopig blijven de prijzen licht onder druk staan. Voor peen gebeurt er door het natte weer maar weinig in het veld maar datzelfde geldt voor de vraag dat beperkt blijft.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De biologische uienmarkt is tamelijk rustig op het moment. De afzet loopt door, maar er gebeurt weinig spannends. Dat is overigens niet gek gezien de tijd van het jaar waarin we nu zitten. Aan vertrouwen in de prijsontwikkeling ontbreekt het dan momenteel ook niet bij zowel de telers als de sorteerders, maar de afzet moet wel doorlopen om het huidige prijsniveau te behouden, zo geven insiders aan.

Wat betreft opbrengst in tonnen moet er dit seizoen ongeveer eenzelfde volume uien als afgelopen seizoen verwerkt worden. Dat terwijl er het afgelopen seizoen relatief veel biologische uien in het gangbare kanaal zijn afgezet vanwege de sterk toegenomen prijzen. De biologische uienmarkt kon de snelle prijsstijgingen op een gegeven moment maar nauwelijks volgen.

Gelet op het huidige prijsverschil tussen gangbaar en biologisch zal er de komende tijd niets in het gangbare kanaal verdwijnen. Dat vraagt een grotere afzet in biologisch dan vorig jaar. Insiders geven aan dat het nog te vroeg is om iets te zeggen over de lange termijn, maar de prijs van de aflandperiode was wel aan de hoge kant en dat zie je nu ook terug in het prijsverloop; dat stond sinds de oogst wat onder druk.

Telers zitten over het algemeen stevig in het zadel en willen een hogere prijs dan die er nu geboden wordt voor hun partijen. De zorgen over kwaliteit houden aan, maar tot veel extra aanbod leidt dat niet. De DCA-Indicatieprijs voor biologische uien blijft gelijk op €44 tot €50 per 100 kilo. De fijnere maatsortering zit aan de onderkant en voor de grovere maatsortering wordt richting de €50 betaald.

Biologische aardappelmarkt
De stemming op de biologische aardappelmarkt blijft onveranderd ten opzichte van een week geleden. De aflandperiode heeft de prijzen wat onder druk gezet en laten dalen de afgelopen periode, maar die ruimte was er ook omdat de prijzen zeer hoog waren gestart dit seizoen. Wat de oogst betreft lijkt het gros van de tafelaardappelen achter de planken in tegenstelling tot de gangbare aardappelteelt, maar een schatting maken is lastig. De DCA-Indicatieprijs voor biologische tafelaardappelen daalt licht en komt in week 42 uit op €48 tot €53 per 100 kilo.

Biologische peenmarkt
Op de biologische peenmarkt is het erg rustig vanwege het tegenvallende, natte weer en beginnen de zorgen over kwaliteit al wel wat toe te nemen. Puntrot wordt zo nu en dan al wel gevonden. Er staat nog relatief veel vroege peen doordat aanhoudende neerslag het simpelweg niet mogelijk maakte om het land op te gaan. Anderzijds zijn er ook weinig signalen dat het straks storm gaat lopen met de vraag. Daarover werd eerder dit seizoen toch wel heel anders gedacht.

De hectareopbrengsten van biologische peen liggen naar verwachting ook wat lager dan gemiddeld. Het algemene beeld is dat de peen dit jaar korter is in lengte. De DCA-Indicatieprijs voor biologische peen komt deze week uit op gemiddeld €25 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox