Agrifoto

Analyse Peen

Regen druppelt langzaam door in de peenmarkt

3 November 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Het weer is ook op de peenmarkt het gesprek van de dag. In tegenstelling tot aardappelen is met het rooien van bewaarpeen nog maar net een beginnetje gemaakt. En als de weerberichten uitkomen dan duurt het nog wel even voor er slagen gemaakt kunnen worden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over hoeveel procent van de bewaarpeen nog in de grond zit, zijn de meningen redelijk eensgezind. Namelijk zo een 85% tot 90%. Het was al nat en de neerslag die de afgelopen 24 uur is gevallen heeft er bepaald geen goed aan gedaan. Over de hele westelijk helft van Nederland is tot circa 35 millimeter water gevallen. In het zuidwesten en Noord-Holland staat de peen op plekken met de voeten in het water. In de Flevopolders is het ook nat, maar daar lijken de problemen met wateroverlast net iets minder groot.

Veel kansen om te rooien zijn er nog niet voorbij gekomen en telers zijn geneigd om als het ook maar enigszins gaat te oogsten. Dat is overigens ook heel goed te begrijpen in een herfst als deze. De kwaliteit van de peen komt het alleen niet ten goede. Als de peen direct gespoeld wordt, kom je er wel mee weg, maar peen die tussen de buien door doorweekt in de kist is gegaan in de bewaring zetten, gaat binnen de kortste keren fout volgens spoelers.

Verschillen in visie
Onder telers maakt het weer en dat er niet of nauwelijks gerooid kan worden nog wel een beetje stemming. Spoelers zien hetzelfde weer, maar kijken daar wel anders tegenaan. Telers zeggen dat er weinig aanbod is omdat er niet geoogst kan worden en de prijs dus een stap omhoog kan of moet maken. Spoelers hebben vaak nog wel voldoende werkvoorraad en in de export is het rustig. Ze zijn daarom ook niet zo kooplustig. Met kopen voor de bewaring zijn spoelers en handelaren voorzichtig. Je weet onvoldoende wat je nu precies binnenkrijgt. De DCA notering voor b-peen blijft gelijk aan vorige week op €14 tot €16 per 100 kilo. C-peen heeft een stapje omhoog gedaan en is nu gelijk aan de b-peen met €14 tot €16 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden