Agrifoto

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

8 November 2023 - Jesse Torringa

Het is rustig op de biologische markten. Dat komt met name door de aanhoudende neerslag die de oogst vertraagt. Zeker bij peen, waar nauwelijks iets wordt gerooid. Maar ook op het gebied van de afzet valt er weinig te beleven. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De biologische uienmarkt volgt dezelfde trend als afgelopen weken. De afzet loopt rustig door, maar de vraag blijft beperkt. Dat zal volgens insiders ook nog wel even aanhouden. Telers zitten ondertussen redelijk vast in het zadel, maar zorgen over kwaliteit blijven in sommige gevallen bestaan. Gemiddeld zijn de partijen gewoon van iets mindere kwaliteit dan andere jaren en ook met het bewaren en drogen vergt dat extra aandacht. 

De prijzen blijven wel wat onder druk staan. Tot verandering in de indicatieprijs leidt dat echter niet. Er wordt weinig handel gedreven en telers houden de prijs samen op de been. De DCA-Indicatieprijs voor biologische uien blijft gelijk en komt uit op €44 tot €50 per 100 kilo. De fijnere maatsortering zit aan de onderkant van dat spectrum en voor de grovere maatsortering wordt richting de €50 betaald.

Nauwelijks peen geoogst
De biologische peenoogst verloopt stroef, of loopt beter gezegd helemaal niet. Het weer zet de rooimachines al langere tijd stil, waardoor er maar weinig gebeurt. Hoeveel er precies is gerooid, is lastig te zeggen. Veel percelen zijn nog niet of nauwelijks aangeraakt. Aan de andere kant valt de vraag naar biologische peen ook wat tegen, terwijl de voorraden erg beperkt zijn. De DCA-Indicatieprijs voor biologische peen komt deze week uit op gemiddeld €23 tot €26 per 100 kilo.

Op de biologische aardappelmarkt is het een ander verhaal. Die markt lijkt redelijk goed te verlopen en de belangstelling voor export blijft op de lange termijn goed in de benen. De trend van de afgelopen weken zet dus door. Telers namen met de oogst vanwege de goede prijzen wat makkelijker afscheid van partijen dan andere jaren, zo vertelt een insider.  In tegenstelling tot de peen zitten er op het gehele biologische areaal niet veel aardappelen meer in de grond, maar ook hier is de afgelopen week maar weinig gedaan. De DCA-Indicatieprijs voor biologische tafelaardappelen daalt deze week licht en komt in week 42 uit op €48 tot €53 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox