Agrifoto

Analyse mest

Mestprijzen stijgen gestaag, plafond nog niet bereikt

9 November 2023 - Jesse Torringa

De druk op de mestmarkt was aan het begin van dit seizoen al hoog en is alleen maar verder toegenomen de voorbije weken. De mestprijzen blijven gestaag oplopen en mesttransporteurs zijn alert met de hoeveelheden mest die zij aannemen. Dat terwijl er aanbod van alle kanten komt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De druk op de mestmarkt begon al vroeg met het late, natte voorjaar met als gevolg dat er minder mest uitgereden kon worden die periode. Dat terwijl met de afbouw van derogatie en de nieuwe bufferstroken (bemestingsvrijezones) de plaatsingsruimte al was afgenomen. Ook nam de melkproductie toe, wat leidde tot extra mest die afgezet moest worden. Het drijfmestaanbod was tijdens de zomer al drukkend en dat bleef zo tot de laatste dag van het uitrijdseizoen. Dat leidde tot zeer hoge afzetkosten voor die tijd van het jaar. Al die omstandigheden creëren de huidige, grillige situatie waarin de mestmarkt nu zit.

Terughoudend met mest aannemen
Momenteel blijven de afzetkosten van rund- en varkensdrijfmest gestaag verder oplopen. Dat terwijl de mestmarkt doorgaans in deze periode juist een stabiel prijsverloop vertoont. Het aanbod blijft veel groter dan de vraag. Mestintermediairs en loonwerkers zijn alert en soms terughoudend met het aannemen van de hoeveelheid mest, afspraken maken met de huidige prijzen brengt risico met zich mee. Zij rijden nu volop naar de opslagen maar veel van hen bedienen enkel vaste klanten en nemen geen extra mest aan. Zij moeten vaste klanten nog de gehele winter bedienen en hebben nog vaste afspraken. Het extra aanbod op de markt is daardoor nog groter. Daarnaast zijn de mestopslagen lang niet bij iedere mestintermediair en loonweker leeggeraakt waardoor er minder ruimte is deze winter.

Het is vooral het extra aanbod van rundveedrijfmest waardoor de afzetkosten van drijfmest dit jaar zijn gestegen. Melkveehouders mogen door derogatie minder mest op eigen land kwijt en dat komt nu extra op de markt. Het betekent niet dat de afzetkosten van varkensdrijfmest minder zijn gestegen. In enkele regio's liggen de afzetkosten wel dichter bij elkaar dan het langjarig gemiddelde.

Ophaalbijdragen
Volgens de mestnoteringen van DCA ligt de gemiddelde ophaalbijdrage voor rundveedrijfmest in week 45 rond de €25,00 per ton. Voor de regio Barneveld ligt de gemiddelde ophaalbijdrage op €25,50 en in Markelo op €24,50 per ton. De spreiding in de opgaves is echter groot en verschilt per regio.

Voor vleesvarkensdrijfmest ligt de gemiddelde ophaalbijdrage in regio Zuid (Uden, Tilburg, Deurne) op gemiddeld €28 per ton. De regio Midden (Barneveld, Lichtenvoorde, Markelo) komt uit op gemiddeld €27,00 per ton. Ook hier geldt dat het verschil in opgaves groot is, mede afhankelijk waar het opgehaald moet worden. Zo wordt er in sommige regio's meer dan €30,00 per ton betaald.

Een overzicht van alle mestnoteringen van DCA vindt u hier.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox