Shutterstock

Nieuws Politiek

Noodrem landbouwgrond in Natuurherstelwet

10 November 2023 - Linda van Eekeres - 1 reactie

Het Europees parlement en de lidstaten hebben een akkoord bereikt over de Natuurherstelwet. Het resultaat is een stuk minder stringent dan het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie (lees: Frans Timmermans). Het verslechteringsverbod heeft plaats gemaakt voor een inspanningsverplichting. Er zijn wél bepalingen opgenomen voor landbouwecosystemen, maar dan wel met een noodrem.

EU-landen moeten in 2030 minstens 30% van de habitatgebieden in slechte staat hebben hersteld, in 2040 60% en in 2050 90%. Er is overeen gekomen dat tot 2030 voorgang wordt gegeven aan Natura 2000-gebieden.

Landbouwsector
EU-landen moeten om de natuur te herstellen op het land dat door de landbouwsector wordt gebruikt maatregelen treffen op twee van de volgende drie gebieden: graslandvlinderindex, biodiversiteit en koolstof in de akkerbodem.

De lidstaten moeten in 2030 in mimimaal 30% van drooggelegde veengebieden herstelmaatregelen treffen. Minstens een kwart moet  opnieuw worden bevochtigd tegen 2030, maar wel op basis van vrijwilligheid voor boeren en grondeigenaren. De EU-landen moeten ook uiterlijk in 2030 de daling van vlinders en bijen ombuigen naar een stijging.

Noodrem
Er is, op aandringen van het Europarlement, ook een noodrem opgenomen waarmee doelstellingen voor landbouwecosystemen kunnen worden opgeschort als deze ernstige EU-brede gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van land dat nodig is om landbouwproductie voor de voedselconsumptie in de EU veilig te stellen.

De Natuurherstelwet is er nog niet door. Het wetsvoorstel moet nu nog langs de Raad van ministers en het Europarlement.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Zeewind 11 November 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10906769/noodrem-landbouwgrond-in-natuurherstelwet]Noodrem landbouwgrond in Natuurherstelwet[/url]
Vraag Frans Timmermans om te turven bij de vlindertelling. Hij geniet van EU wachtgeld en krijgt strak …zit-geld.. in onze nieuwe 2 de kamer samenstelling.
Ik zou met zo’n gladjakker niet in een coalitie willen zitten. Dus Omtzigt kijk goed om je heen en tel je knopen!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden