Agrifoto

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

14 November 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Na verstoringen in de logistieke ketens en graanprijzen die door het dak gingen kort na de Russische inval in Oekraïne waait er nu een andere wind door de agrarische sector. De stemming onder akkerbouwers is niet slecht maar de glans zoals we die een jaar geleden zagen is er wel een beetje af. Dat merken de grote chemiebedrijven als we de kwartaalverslagen van het derde kwartaal erbij pakken.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bayer, Corteva en Syngenta kwamen afgelopen week, en BASF de week daarvoor, met de cijfers over het derde kwartaal naar buiten. Drie van de vier bedrijven schetsen een redelijk eenduidig beeld over de ontwikkelingen in de wereldwijde markt voor gewasbeschermingsmiddelen (GBM's).

Syngenta
De Syngenta Group zag de omzet in het derde kwartaal van 2023 met 13% dalen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, tot $6,8 miljard. De grootste daling zat bij ADAMA waarvan de omzet daalde met 24% naar $1,2 miljard. In de toelichting op de cijfers zegt Syngenta dat deze daling voor een belangrijk deel veroorzaakt wordt door het afbouwen van voorraden. Vooral in Brazilië zijn fors minder GBM's verkocht. Ook de prijzen voor de producten van Syngenta staan onder druk. Dat is waarschijnlijk deels te verklaren omdat Syngenta zich met ADAMA voornamelijk richt op de licentievrije werkzame stoffen. Dat is een markt waar de concurrentie heviger is.

Corteva
Bij Corteva daalde de netto inkomsten uit de GBM-tak in het derde kwartaal van 2023 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 11% tot $1,7 miljard. De grootste daling zat bij Corteva op de Noord-Amerikaanse markt waar de netto inkomsten 23% inleverden en uitkwamen op $399 miljoen. Het totale volume GBM's dat Corteva omzette daalde met 16% en de prijs zakte met 4%.

BASF
BASF zag de omzet in de GBM-divisie met 19% dalen tot €1,7 miljard. Het volume dat werd verkocht zakte met 19% terwijl de prijzen voor de GBM's werden opgeschroefd met 5%. Die hogere prijzen werden teniet gedaan door ongunstige wisselkoersen. In Europa werden de kleinere volumes grotendeels goedgemaakt door hoger prijzen voor de middelen. In Noord-Amerika en Azië heeft BASF de prijzen ook fors verhoogd, maar door ongunstige wisselkoersen heeft het bedrijf hier maar beperkt van kunnen profiteren. In Zuid-Amerika liep de verkoop van GBM's vertraging op door de late start van het groeiseizoen in Brazilië. De Ebit steeg desondanks van €1 miljoen negatief vorig jaar in derde kwartaal vorig jaar naar €41 miljoen in de plus afgelopen kwartaal.

Bayer
Bayer wijkt af van de andere drie chemiebedrijven. Hier steeg de omzet namelijk met 25% in het derde kwartaal. Daar staat wel tegenover dat de prijzen met 24% daalden en ook had het bedrijf te kampen met negatieve valuta-effecten. De omzet in de landbouwtak van Bayer zakt daardoor met 7% tot €4,4 miljard. In het segment herbicide daalde de omzet met 17%, ondanks dat het verhandelde volume toenam. Het totale resultaat van Bayer over alle divisies valt niet mee. Bestuursvoorzitter Bill Anderson zei tijdens de presentie van de kwartaalcijfers dat 'het bedrijf structurele oplossingen aan het verkennen is'. Het splitsen van Bayer in drie aparte onderdelen is geen optie. Een optie die wel verkend wordt, is het afsplitsen van of de Crop Science- of de Consumer Health-poot van Bayer.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox