Eigen foto

Analyse biologisch

Geen haast met verkopen bij biologische uientelers

15 November 2023 - Jesse Torringa - 1 reactie

De afzet van biologische uien verloopt tot op heden aardig stroef, maar telers hebben andersom ook geen haast met verkopen. Ook niet op termijn. De biologische peenmarkt trekt wat aan door de zorgen in het land over de aanhoudende neerslag, hoewel de afzet ook daar niet storm loopt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag naar biologische uien is rustig op het moment en daar komt in korte tijd naar verwachting ook geen verandering in volgens insiders. Telers hebben op hun beurt ook geen reden om de box met uien te openen en hebben wel vertrouwen in de prijsontwikkeling op de lange termijn. De lagere hectare-opbrengsten en mindere kwaliteit zijn daarvoor de reden, maar die mindere kwaliteit moet op termijn wel weggewerkt worden. Daarnaast is de huidige prijs die zij nu voor hun product kunnen krijgen in veel gevallen lager dan de aflandprijs en daar nemen telers geen genoegen mee.

De DCA-Indicatieprijs voor biologische uien blijft in week 46 gelijk, maar de spreiding is zeer groot. Dat ligt aan de kwaliteit en de maatsortering. De notering komt uit op €44 tot €50 per 100 kilo. De fijnere partijen zitten aan de onderkant van dat spectrum en voor de grovere partijen wordt richting de €50 betaald.

De biologische peenmarkt wordt vooral geregeerd door het aanhoudende natte weer. Er wordt maar mondjesmaat wat geoogst en de zorgen over kwaliteit nemen toe bij de telers vanwege de natte omstandigheden. Hoewel ook nog niet alle vroege peen is geoogst, is er ook de vraag wat er moet gebeuren met de bewaarpeen dat onder de deze omstandigheden of komende tijd wordt gerooid. Het opslaan hiervan is een risico en mogelijk niet geschikt voor de langere bewaring. Het direct afzetten ligt voor de hand maar de vraag moet er dan wel zijn. Het minimaal kunnen rooien heeft zo wel zijn invloed op de DCA-Indicatieprijs. De DCA-Indicatieprijs voor biologische peen stijgt deze week en komt uit op gemiddeld €25 tot €29 per 100 kilo.

Bij de biologische aardappelmarkt blijven de vooruitzichten op de afzet positief. Telers maar ook de handel hebben vertrouwen in het verdere seizoensverloop, maar de zeer goede stemming is wel wat afgenomen na een goede start van het seizoen. Net zoals bij peen geldt dat er nog wat gerooid moet worden, maar slechts een fractie van het totale areaal. De DCA-Indicatieprijs voor biologische tafelaardappelen daalt deze week licht en komt in week 42 uit op €45 tot €52 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden