Agrifoto

Analyse biologisch

Neerslag blijft biologische markten parten spelen

22 November 2023 - Jesse Torringa

Het gaat met horten en stoten bij de biologische peenoogst. Zodra het weer het even toelaat, wordt er weer een poging gewaagd. Dat is van invloed op de prijs. Ook bij de biologische tafelaardappelen speelt de aanhoudende neerslag de markt parten. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vanwege het natte weer is het al weken hetzelfde liedje met de (biologische) peenoogst. Het gaat traag, maar beetje bij beetje wordt er met wat ploeteren wel wat geoogst. Zeker de afgelopen week leek het op sommige percelen toch nog aardig te gaan. Maar dat is maar de helft van het verhaal. De structuur wordt aan gort gereden; van wat er wordt gerooid, is veel versmeerd en komt veel grond mee. Daarnaast nemen de zorgen bij de telers en de spoelers toe over de kwaliteit. Dit vanwege het vele water, zo valt op te maken uit partijen die recent van het land afkwamen. 

Het aanbod blijft wat beperkt en dat samen met onrust over de oogst zorgen voor een kleine plus in de prijs deze week. De DCA-Indicatieprijs voor biologische peen stijgt deze week licht en komt gemiddeld uit op €28 per 100 kilo. 

Biologische aardappelmarkt
Ook bij de biologische tafelaardappelen heeft de aanhoudende neerslag invloed op het prijsverloop. Volgens insiders moet er nog altijd een klein deel gerooid worden, al is niet duidelijk om hoeveel het precies gaat. Daarnaast is het verschil in prijs groot tussen de partijen. De mindere kwaliteit partijen die onder de natte omstandigheden gerooid zijn, gaan soms nog niet voor de helft van het geld weg van de 'normale' partijen. 

De afzet verloopt rustig door en bijzonder is het zeker niet te noemen deze weken. Dat hoeft ook niet gelet op het moment van het jaar. Telers maar ook verwerkers hebben vertrouwen in het verdere verloop van het seizoen, zowel in Nederland als export. Telers hebben op hun beurt ook  geen trek om hun goede product nu uit de bewaring te halen. De DCA-Indicatieprijs voor biologische tafelaardappelen neemt toe ten opzichte van vorige week en komt in week 47 uit op €50 tot €60 per 100 kilo. "Mogelijk kan er soms zelfs een zes voorkomen als eerste cijfer, afhankelijk van het ras en de kwaliteit" vertelt een insider. De spreiding is zeer groot en hangt erg af van de partij. Daarnaast is ook de soort afzetmarkt van invloed.

Grote verschillen in biologische uienmarkt
De biologische uienmarkt hobbelt rustig door en is in de afzet nauwelijks veranderd ten opzichte van andere weken. Ook dat is niet bijzonder voor de tijd van het jaar. De spreiding is wel zeer groot in de prijs die wordt betaald door de verschillende bestemmingen, vanwege kwaliteit en de maatsortering. Dat zorgt er ook voor dat de spreiding groot is in de telersprijs. Daarnaast wordt er momenteel weinig handel gedaan op het erf. 

De DCA-Indicatieprijs voor biologische uien daalt licht in week 47 en de spreiding is zeer groot. Dat ligt aan de kwaliteit en de maatsortering. De notering komt uit op €42 tot €50 per 100 kilo. De fijnere partijen zitten aan de onderkant van dat spectrum en voor de grovere partijen wordt richting de €50 betaald, met de opmerking dat er weinig transacties worden gedaan.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden