Agrifoto

Analyse biologisch

Na moeizame oogst veel biologische peen binnen

29 November 2023 - Jesse Torringa

De oogstomstandigheden waren moeizaam voor de biologische peen, maar inmiddels lijkt een groot deel achter de rug. De volgende vraag dat onder telers en afnemers heerst, is hoe de kwaliteit zich zal ontwikkelen de komende periode. De verwachting is dat een deel op korte termijn er toch weer uit moet.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afgelopen weken is er tussen de buien door aardig wat peen uitgepeuterd. Hoeveel er momenteel precies nog zit, is lastig te zeggen en een gewaagde uitspraak, maar vergeleken met gangbare peen loopt het percentage geoogste biologische peen voor. Wel is de oogst onder zeer moeizame omstandigheden verlopen en leek er niets anders op te zitten gezien de weersvoorspelling en de kalender. "Telers hebben met de oogst behoorlijk hun grens verlegd en de structuurschade aan de percelen is groot", laat een insider weten. Daarnaast zijn er met regelmaat te natte plekken overgeslagen, is product verloren gegaan met de oogst en zit er genoeg grond in de kist. 

Wat betreft de bewaring gaan we een spannende tijd tegemoet. Hoe gaat de peen zich ontwikkelen door de natte rooiomstandigheden? Een voordeel is dat de kwaliteit tijdens het rooien zo slecht nog niet was wat betreft phytophthora en puntrot.

Het oogsten onder de natte omstandigheden zorgde wel voor relatief wat aanbod van biologische peen, maar dit lijkt zonder al teveel moeite een plek te hebben gevonden. De industrie is redelijk vragend en voor de export wordt er ook product gevraagd, vertelt een insider. De DCA-indicatieprijs voor biologische peen is ten opzichte van vorige week opnieuw gestegen en noteert nu tussen de €29 en €35 per 100 kilo. Echter is de range groot en hangt veel af van de partij.

Biologische aardappelmarkt
De biologische tafelaardappelmarkt houdt dezelfde trend aan als voorgaande weken. Er wordt product afgezet, maar het is niet bovengemiddeld druk. De vraag en interesse naar tafelaardappelen blijft aanhouden. Telers hebben weinig behoefte om de box te openen en hebben geen drang om afscheid te nemen van hun partijen. De DCA-Indicatieprijs voor biologische aardappelen staat daarom gelijk op €50 tot €60 per 100 kilo.

Voor biologische uien is het net zoals doorgaans rond deze tijd van het jaar niet noemenswaardig druk. Het neemt niet weg dat er geen kansen zijn dit seizoen, want die liggen er zeker voor de tweede seizoenshelft. En dan kan het erg snel gaan, als bijvoorbeeld Duitsland aan de markt komt. Zowel de telers als de sorteerders hebben vertrouwen in een plus in de tweede seizoenshelft. De DCA-Indicatieprijs voor biologische uien neemt toe, maar de spreiding blijft zeer groot. Dat ligt aan de kwaliteit, de maatsortering, maar ook net wie de uien afneemt of waar zij heengaan. De indicatieprijs komt uit op €45 tot €55 per 100 kilo met de opmerking dat er weinig transacties worden gedaan.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden