Eigen foto

Analyse biologisch

Bewaarseizoen biologische markten oogt positief

13 December 2023 - Jesse Torringa

De stemming voor het bewaarseizoen van de biologische markten voor peen, aardappel en uien is redelijk positief onder telers en de handel. Er zijn minder kilo's van een hectare afgekomen en dat is niet alleen in Nederland het geval, zo blijkt uit de vraag en belangstelling van biologische producten. De kwaliteit moet alleen wel goed zijn en dat is niet overal het geval.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De biologische peenoogst is zo goed als afgerond, hoewel er in het veld wel een deel verloren is gegaan tijdens de oogst en er delen simpelweg niet te oogsten zijn. Uiteindelijk zit er minder peen van een hectare in de kist dan anders en wél een hoop grond. Gezien de barre omstandigheden van afgelopen periode valt het mee met het percentage rot in de partij, maar het is wel duidelijk dat een deel eerder afscheid moet nemen dan telers gewend zijn.

Er is momenteel best wat vraag naar peen van zowel de versmarkt als de industrie. Ook de export loopt redelijk door. Een van de bestemmingen is Duitsland, dat zelf ook een wat magere peenopbrengst kent en hoogstwaarschijnlijk daarom al wat aan de markt is. De verwachting is dat de vraag naar peen na de jaarwisseling blijft aanhouden en dat voor een plus zorgt in de notering. De DCA-indicatieprijs voor biologische peen is licht gestegen deze week. De DCA-indicatieprijs noteert €30 tot €36 per 100 kilo. Het aanbod is wel afgenomen nu de oogst zo goed als achter de rug is en verkoop uit de bewaring vindt nauwelijks plaats.

Biologische uienmarkt
De biologische uienmarkt verloopt rustig en de volumes die afgezet worden zijn niet bijzonder groot. Aan positieve stemming ontbreekt het niet bij de telers en de handel en dat is ook wel terecht gelet op de ondergemiddelde opbrengsten. Telers zitten stevig in het zadel en hebben geen haast met het afscheid nemen van hun partijen, maar noemen wel wat prijzen voor op termijn. Die zijn op dit moment te hoog en matchen niet met wat de sorteerder nu biedt. Het prijsverschil tussen de partijen blijft wel zeer groot en is afhankelijk van de kwaliteit, maatsortering, maar ook de bestemming. De DCA-indicatieprijs blijft gelijk en komt uit op €47 tot €55 per 100 kilo, met de opmerking dat er weinig transacties worden gedaan.

Op de biologische tafelaardappelmarkt blijft het hetzelfde liedje als voorgaande weken. Ook hier zitten telers stevig in het zadel en wordt er een redelijk goede vraag verwacht op termijn, terwijl ook nu de afzet redelijk doorloopt. De kwaliteit in de bewaring is niet overal goed en minder dan andere jaren. Dat zorgt ook voor een groot verschil in de prijsvorming tussen partijen. Naast de barre oogstomstandigheden op het laatst is er ook redelijk wat knolphytophthora aanwezig. Vaak is er geadviseerd toch het product op te slaan ondanks de forse besmetting en dat heeft in meerdere gevallen goed uitgepakt, zo vertelt een insider. De meningen verschillen en de technieken voor drogen zijn beter geworden dan vroeger, maar mogelijk speelt ook de soort phytophthorastam die milder is in de knol, een rol. De DCA-Indicatieprijs voor biologische aardappelen blijft deze week gelijk op €50 tot €60 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden