Shutterstock

Analyse biologisch

Biologische telers kijken al naar 2024

20 December 2023 - Jesse Torringa

Het zijn rustige weken wat betreft de afzet van biologische tafelaardappelen en uien. Dat zegt echter niets over het marktperspectief voor het verdere bewaarseizoen, waar veel vertrouwen in is. Zeker de afzet voor biologische aardappelen wordt vroeg of laat opgeschroefd. Peen schrijft deze week een flinke plus bij.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De stemming op de biologische tafelaardappelmarkt is goed ondanks dat de huidige afzet niet ontzettend spectaculair is. De partijen met een verhaaltje zijn opgeruimd en wat er nu in de bewaring zit oogt redelijk goed, vertelt een insider. Wel liggen er minder kilo's in deze bewaring en dat geldt niet alleen in Nederland. Dat moet vroeg of laat de export in het bewaarseizoen een behoorlijke boost geven. Zo zijn Duitse afnemers al vroeg aan de markt en werd er ook direct bij de teler ingekocht. Telers zetten hoog in en hebben momenteel geen trek om over te gaan tot verkopen. De DCA-Indicatieprijs voor tafelaardappelen stijgt aan de bovenkant en komt uit op €50 tot €68 per 100 kilo. De range is breed en dat komt door het verschillen in ras, kwaliteit van de partij en de afzetmarkt.

Peenprijs neemt toe
De biologische peenoogst is nog altijd aan de gang, zo bleek afgelopen week, dankzij de drogere omstandigheden. Wel lijkt de finish in zicht, hoewel er wel peen verloren is gegaan met de oogst. Het aanbod af land is gering en vindt ook gemakkelijk zijn weg. De vraag is al enkele weken redelijk goed, mede door de export. De verwachting is dat dit na de jaarwisseling aanhoudt. Het vertrouwen bij telers op een goed verloop van het bewaarseizoen is er ook, hoewel het afwachten blijft hoe de peen zich de komende weken gaat ontwikkelen in de bewaring. Dat blijft een punt van zorgen.

De DCA-Indicatieprijs voor biologische peen stijgt en komt uit op €34 tot €39 per 100 kilo. Dat komt deels doordat er op korte termijn wordt overgegaan naar peen uit de bewaring en daarvoor simpelweg meer voor moet worden betaald. Echter is er zeer weinig peen die de bewaring uitgaat.

Bij de biologische uienmarkt is er weinig verandering ten opzichte van eerdere weken. Telers zitten stevig in het zadel en willen een prijs die nog niet helemaal matcht met wat er door de koper gegeven kan worden. Het aanbod uit de bewaring blijft ook redelijk doorlopen en vindt goed zijn weg in de afzet. De DCA-indicatieprijs blijft gelijk en komt uit op €47 tot €55 per 100 kilo, met de opmerking dat er weinig transacties worden gedaan.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden