Agrifoto

Analyse biologisch

Biologische peenmarkt trekt verder aan

27 December 2023 - Jesse Torringa - 21 reacties

Ook in de laatste weken van 2023 blijft het redelijk tam in de handel in biologische aardappelen en uien. Dat geldt echter niet voor biologische peen, die al enkele weken achter elkaar een plus noteert.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een kerstperiode of niet, de biologische peenmarkt is aardig in beweging deze weken. De barre oogstomstandigheden van afgelopen tijd hebben zo hun invloed in het bewaarseizoen, zowel op de kwaliteit als de opbrengst want er zit per saldo toch wat minder peen in de kist met veel grond. Dat terwijl de vraag al een enkele weken redelijk goed is en de belangstelling trekt naar verwachting wel door naar het nieuwe jaar. Een van de grote belangstellende is Duitsland dat zich al nadrukkelijk heeft laten zien voor de peen sinds de oogst.

Het is voor een deel van de peen afwachten hoe de kwaliteit zich de komende weken gaat ontwikkelen. De stemming is relatief goed onder telers, maar gezien de afgelopen maanden zal niet alle peen goed bewaarbaar zijn. Aan de andere kant willen telers ook worden beloond na de barre omstandigheden van de oogst en de bewaring. De DCA-Indicatieprijs van biologische peen stijgt deze week opnieuw en komt uit op €38 tot €42 per 100 kilo.

Stemming tafelaardappelen blijft positief
De handel op de biologische tafelaardappelmarkt is rustig, waarbij het aanbod op het moment beperkt is. En zo is ook de vraag. De partijen met een verhaaltje zijn opgeruimd en het is met name goede kwaliteit wat nog achter de planken zit. Telers hebben geen haast met verkopen en hopen in de tweede helft van het bewaarseizoen beloond te worden gezien de hogere verwachte afzet de komende maanden en de ondergemiddelde opbrengsten uit het veld. De DCA-Indicatieprijs voor biologische tafelaardappelen maakte medio december al een behoorlijke sprong en blijft deze week gelijk met €50 tot €68 per 100 kilo. De range is breed en dat komt door het verschil in ras, de kwaliteit van de partij en de afzetmarkt.

In de afzet van biologische uien is het in de laatste weken van 2023 verre van spectaculair, maar stilstaan kan ook zeker niet deze dagen en de vaste afspraken lopen door. Na de jaarwisseling lijkt het huidige tempo in de afzet ook niet te veranderen, hoewel er op gegeven moment toch wel meer vraag wordt verwacht vanuit Europa. Momenteel hangen er geen kwalitatief mindere partijen boven de markt en deze vinden biologisch of niet, wel hun weg. Telers zijn doorgaans redelijk positief gestemd en willen op termijn wel handel doen, maar zetten hoger in dan momenteel betaald kan worden door kopers. De DCA-Indicatieprijs blijft gelijk en komt uit op €47 tot €55 per 100 kilo, waarbij de fijne maatsortering aan de onderkant zit en de grove maatsortering aan de bovenkant van deze breedte.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden