Shutterstock

Analyse Peen

Telers en spoelers maken zich niet druk

29 December 2023 - Jurphaas Lugtenburg - 3 reacties

In de dagen tussen kerst en nieuwjaar gebeurt er doorgaans niet veel op de agrarische markten. Peen is daarop dit jaar geen uitzondering. Verschillende spoelers draaien of op minimale bezetting of zijn helemaal dicht. Telers hebben de moeizame oogst nog vers in het geheugen en zijn nog niet erg geneigd te verkopen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat telers en spoelers niet op een lijn zitten als gaat om de verwachtingen voor de markt is niet ongebruikelijk. De visies lopen nu alleen wel heel erg uit elkaar. Spoelers klagen dat de vraag uit Oost-Europa is ingezakt. Een week of vier geleden vroor het in het Oostblok en werd er Nederlandse peen gevraagd. Met de aantrekkende vraag maakte ook de prijs een stap. Maar met het zachtere weer zakte de vraag naar peen ook terug. Telers beginnen bij wijze van spreken nog te zweten als ze terugdenken aan de capriolen die uitgehaald zijn om de peen gerooid te krijgen afgelopen herfst. Met dat getob nog vers in het geheugen voelen ze er weinig voor om te zakken in prijs.

Oppassen
Het gemodder van afgelopen herfst heeft de kwaliteit van de peen die nu in de bewaring staat geen goed gedaan. Sommige telers hebben een paar kisten proef gespoeld die over het algemeen mee vielen. Insiders waarschuwen niet blind te varen op de proefkisten en de kwaliteit zeer goed te blijven monitoren zeker als met regen op de hand gerooid is. Dwingend aanbod van peen die weg moet omdat het in de bewaring mis gaat blijft vooralsnog beperkt.

Deze week was er weinig handel in peen. De DCA-notering voor zowel b- als c-peen is gelijk gebleven aan vorige week. B-peen staat op €22 tot €26 per 100 kilo en c-peen op €21 tot €26 per ton. Sommige telers vragen €30 maar daar willen kopers nog niet in meegaan.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden