Shutterstock

Analyse biologisch

Biologische peenmarkt heeft wind in de rug

3 Januari 2024 - Jesse Torringa

De biologische peen ligt al een tijdje in de bewaring en het is tijd om de balans op te maken wat betreft de kwaliteit. Die valt vooralsnog niet tegen en de markt maakt wederom een stap naar boven. Ook de gele uienmarkt begint wat aan te trekken. Vrije rode uien zijn nauwelijks meer beschikbaar.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nu veel biologische peen al een poos in de bewaring ligt, wordt steeds duidelijker hoe de kwaliteit zich ontwikkelt. Op het eerste gezicht valt dat niet tegen, gelet op de barre, natte omstandigheden waaronder is gerooid en de vele grond die in de kisten zit. Er wordt her en der wel wat puntrot geconstateerd en lang niet alle partijen blijken geschikt voor lange bewaring, maar het valt niet tegen, meldt een insider.

Ondertussen loopt de afzet van peen redelijk door, ongeacht de feest- en vrije dagen van afgelopen weken. Dat geldt voor eigen land maar ook voor het buitenland, zoals voor Duitsland dat aan de markt blijft voor peen van Nederlandse bodem. Ook daar geldt dat niet alles gerooid is, er verliezen zijn geleden met de oogst en de kwaliteit soms tegenvalt. Zowel op korte als lange termijn zorgt dat voor meer vertrouwen in het verloop van het peenseizoen.

De DCA-Indicatieprijs maakt deze week wederom een stap naar boven en komt uit op €40 tot €45 per 100 kilo. Ook wordt er handel gedaan voor op de langere termijn en deze prijzen beginnen met een €50 per 100 kilo.

Vrije rode uien nauwelijks beschikbaar
De biologische uienmarkt begint wat aan te trekken, maar heel bijzonder loopt de afzet vooralsnog niet. Het zijn vooral de mindere opbrengsten in Nederland en verschillende andere Europese landen waardoor de stemming op termijn goed is. De afzet van biologische gele uien telt veel bestemmingen. Afgelopen seizoen is een bepaald volume van de vrije uien afgezet in het gangbare kanaal door de aantrekkelijke, hoge prijzen van toen. Dit jaar gebeurt dat vooralsnog niet en dat is ook niet nodig, gezien de vraag en aanbodverhouding van gele uien in de biologische markt volgens insiders. Vrije rode uien zijn inmiddels nauwelijks meer beschikbaar. Dat heeft te maken met tegenvallende opbrengsten van rode uien en dat zowel de vraag als aanbod zeer beperkt is. De transacties van vrije rode uien zijn zeer beperkt en lopen ver uiteen. Daarom is het maken van een indicatieprijs hiervan zeer moeilijk. Overigens staat het gros van de biologische rode uienteelt onder contract. 

De DCA-Indicatieprijs voor biologische gele uien blijft gelijk en komt uit op €47 tot €55 per 100 kilo, waarbij de fijne maatsortering aan de onderkant zit en de grove maatsortering aan de bovenkant van deze breedte.

De handel op de biologische tafelaardappelmarkt blijft rustig verlopen. Er is aan belangstelling vanuit binnenland, maar ook buitenland geen gebrek en de komende maanden moet dat verder aantrekken en leiden tot een toename in afzet. Telers zitten redelijk goed in de race en zien het verdere verloop van het bewaarseizoen ook positief in. De DCA-Indicatieprijs voor biologische tafelaardappelen blijft deze week gelijk met €50 tot €68 per 100 kilo. De range is breed en dat komt door het verschil in ras, de kwaliteit van de partij en de afzetmarkt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden