Agrifoto

Analyse biologisch

Biologische markten blijven stappen zetten

17 Januari 2024 - Jesse Torringa

De handel in biologische peen, tafelaardappelen en gele uien blijft aantrekken. Met name de afzet over de grens neemt toe. Telers zitten ondertussen stevig in het zadel en nemen niet snel afscheid van hun producten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het hing al een tijdje in de lucht, de positieve stemming op de biologische uienmarkt blijft groeien. De volumes gele uien die over de grens gaan nemen verder toe, zowel voor de fijne als de grovere maatsorting. Daarnaast is het duidelijk dat de kilo's in de bewaring dit jaar onder het langjarig gemiddelde liggen door het matige groeiseizoen en het totale aanbod van biologische uien minder is. Met de huidige afzet wordt dat sneller nog minder. De teler is zich daar ook van bewust en neemt niet snel afscheid van goede partijen. Mindere partijen of partijen die tegenvallen zijn er ook maar lopen de markt niet voor de voeten. Wel is de prijsrange daardoor breed. De DCA-Indicatieprijs voor biologische gele uien stijgt en komt uit op €55 tot €68 per 100 kilo, waarbij de fijne maatsortering aan de onderkant zit en de grove maatsortering aan de bovenkant van deze breedte.

Peen maakt weer stap omhoog
De biologische peenprijs heeft de afgelopen weken forse stappen gezet sinds de oogst, mede dankzij belangstelling van Duitsland. Vergeleken met het begin van de oogst is de prijs zelfs verdubbeld. Aan vraag is ook na de jaarwisseling geen gebrek, maar het is wel wat rustiger in de afzet dan eerder het geval was volgens een insider. Het betekent niet dat de wind anders is gaan waaien overigens. Integendeel zelfs, want net als bij de uien zitten telers ook hier stevig in het zadel. Een punt van zorgen is wel de mindere kwaliteit, wat steeds meer partijen treft door de natte en barre oogstomstandigheden. De DCA-Indicatieprijs doet er deze week weer een stap bij en komt uit op €42 tot €51 per 100 kilo, geleverd vanaf de teler. 

Op de biologische tafelaardappelmarkt is het niet bepaald wild in de afzet, maar het loopt wel goed door. Deels komt dat door de export, aan de andere kant gaat er ook een groter volume naar de retail. De aardappelen die hun weg hierin vinden zijn vooral al eerder dit seizoen vastgelegd tegen vaste prijzen en momenteel zijn er weinig transacties op het erf. Dat is ook niet gek voor de tijd van het jaar overigens. De DCA-Indicatieprijs voor biologische tafelaardappelen blijft deze week gelijk op €50 tot €68 per 100 kilo. De range is breed en dat komt door het verschil in ras, de kwaliteit van de partij en de afzetmarkt.

De stemming op de biologische tafelaardappelmarkt is na de jaarwisseling niet veranderd ten opzichte van eerder dit bewaarseizoen. Aan belangstelling vanuit het binnenland en de bestemming export geen gebrek, welke de komende maanden moet leidden tot een toename in de afzet. Tot op heden ligt het volume wat is afgezet niet bijzonder hoog. Wel is er meer afgezet dan afgelopen seizoen het geval was, zo geeft een insider aan. De DCA-Indicatieprijs voor biologische tafelaardappelen blijft deze week gelijk op €50 tot €68 per 100 kilo. De range is breed en dat komt door het verschil in ras, de kwaliteit van de partij en de afzetmarkt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden