Shutterstock

Analyse Peen

Echt goede peen is nauwelijks te krijgen

19 Januari 2024 - Jurphaas Lugtenburg - 6 reacties

De op zijn zachtst gezegd uitdagende omstandigheden tijdens de peenoogst afgelopen herfst zijn ook terug te zien in de koeling. Dat biedt perspectief voor telers met goed houdbaar product. Dat hebben ze zelf maar al te goed in de gaten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het valt niet mee lucht door de kisten te krijgen die voor de helft of meer gevuld zijn met grond. Problemen met peen die goed leek maar toch heel hard achteruit gaat, zijn niet van de lucht. Kan er nog 450, 500 kilo of meer fatsoenlijke peen uit kist gespoeld worden, dan is daar bij spoelers serieuze belangstelling voor. Misschien niet tegen de hoofdprijs die sommige telers in gedachte hebben, maar toch zeker serieus geld. Achtervang op de markt, bijvoorbeeld in de vorm van industrie, is er nauwelijks. Of de peen is goed en vindt vlot zijn weg naar spoeler, of er mankeert wat aan en je kan er niks meer mee.

In de handel is het overigens niet heel druk. Veel spoelers hebben eigen partijen waar een rotje en een dingetje een probleem wordt en geven daar de voorrang aan bij de verwerking. Wat er aan handel gedaan wordt zijn vaak de partijen die net even wat minder zijn. Boeren met echte topkwaliteit houden de peen vast in de verwachting dat de prijs verder oploopt. Dat zou niet onwaarschijnlijk zijn als je kijkt naar de voorraad. Dan moet je als teler natuurlijk wel lang genoeg kunnen wachten met betrekking tot de kwaliteit en dat lijkt maar een kleine groep gegeven.

De DCA notering voor zowel b-, als c-peen heeft een forse stap gezet deze week en komt uit op €35 tot €40 per 100 kilo. Daar heb je overigens niet de absolute topkwaliteit voor. Die houden telers nog vast.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden