Eigen foto

Analyse biologisch

Opnieuw een plus voor biologische markten

24 Januari 2024 - Jesse Torringa

De goede vraag naar biologische uien en peen blijft in de benen en dat zorgt opnieuw voor een plus in de prijzen. De kwaliteit van peen loopt echter wel behoorlijk uiteen. Heel goede kwaliteit voor deze tijd van het jaar wordt afgewisseld met zeer matige kwaliteit.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aan vraag is geen gebrek op de biologische peenmarkt. De afzet blijft vlot doorlopen dankzij vraag uit binnen- en buitenland. Duitsland is nadrukkelijk aan de markt en wie afscheid wil nemen van de peen heeft redelijk snel een koper. De kwaliteit bepaalt echter wel de hoogte van de prijs, dat per partij wel uiteenloopt. De natte en barre oogst laat zo zijn sporen achter, maar daarbij moet ook gezegd worden dat de kwaliteit over de hele linie niet alleen maar ondermaats is. Kwalitatief goede partijen zijn er ook.

Door de goede afzet en het niet al te grote aanbod van peen dit seizoen wordt er in de sector al gauw teruggekeken naar vorig jaar, toen de peen voor het einde van het bewaarseizoen ook vrijwel uitverkocht was. Of dat dit jaar ook gaat gebeuren is lastig te zeggen, maar de handel geeft aan dat met deze vraag de voorraden wel snel kleiner worden. De DCA-Indicatieprijs doet er deze week weer een stap bij en komt uit op €45 tot €56 per 100 kilo, geleverd vanaf de teler.

Biologische aardappelen
De biologische tafelaardappelmarkt trekt verder aan deze weken. De afzet liep al redelijk door, maar schakelt nu naar een versnelling hoger. De volumes voor export nemen toe en landen zijn er eerder bij dan de laatste jaren het geval was. Dat heeft te maken met mindere opbrengsten elders, maar ook met groei in het aandeel markt van biologisch. De DCA-Indicatieprijs voor biologische tafelaardappelen stijgt deze week en komt uit op €55 tot €70 per 100 kilo. De range is breed en dat komt door het verschil in ras, de kwaliteit van de partij en de afzetmarkt.

Voor de biologische uienmarkt geldt hetzelfde als bij de tafelaardappelmarkt. Door beperkt aanbod van eigen product is de vraag naar Nederlandse biologische uien gestegen. En dat is te merken, want de exportvolumes nemen toe en gaan naar verschillende bestemmingen in Europa. De verwachtingen van insiders dat het na de jaarwisseling wat vlotter zou verlopen, komt daarmee uit. Vorige week kwam er al wat bij de prijs bij en deze week noteert de DCA-Indicatieprijs voor biologische gele uien ook een plus. Deze komt uit op €60 tot €72 per 100 kilo, waarbij de fijne maatsortering aan de onderkant zit en de grove maatsortering aan de bovenkant van deze breedte.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden