Agrifoto

Analyse Peen

Wordt enthousiasme teler over peenmarkt beloond?

26 Januari 2024 - Jurphaas Lugtenburg - 7 reacties

Kwaliteit blijft toch wel het thema op de peenmarkt. Het zijn vooral spoelers bezorgd zijn om de kwaliteit en nog belangrijker bewaarbaarheid van de peen. Sommige telers zijn bijna overmoedig geworden denken en schroeven de vraagprijs haast met de dag op. Het zijn haast twee parallelle werkelijkheden waarin kopers en verkopers leven.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Geknoei kom je later altijd tegen, dat gaat dit seizoen ook op voor peen. Problemen met de kwaliteit zijn aan de orde van de dag. Wat goed leek, is toch niet te bewaren en de gespoelde kilo's uit een kist vallen lang niet altijd mee. Geen wonder dat kopers heel fel op kwaliteit zijn. Goede bewaarbare peen wordt weinig aangeboden. Telers verwachten dat de prijs stappen gaat maken richting het voorjaar. Daar zijn ook zeker argumenten voor aan te dragen die hout snijden zoals een kleiner areaal, lager opbrengsten en niet geoogste percelen.

Zuinig op goede partijen
Wat de peenmarkt dit seizoen extra onvoorspelbaar maakt, zijn de kleine voorraden peen die diverse verwerkers (noodgedwongen) hebben aangehouden. Na de relatief hoge prijzen van vorig seizoen was er minder belangstelling voor contracten bij telers. Deze herfst leende zich niet om af land bij te kopen. Daarvoor waren er te veel twijfels over de bewaarbaarheid van de peen en dat was met de kennis van nu niet geheel ten onrechte.

Op goede partijen in de koeling zijn ook spoelers zuinig, aangezien die er niet veel zijn. Liever wat bijkopen dan later tekort komen, redeneren sommige spoelers. Als de vraag naar peen dan wat op gang komt, dan kan de telersprijs door de krappe werkvoorraden ook snel stappen. Dat hebben we de laatste weken wel gezien. Zakt de vraag wat terug, zoals nu een beetje het geval is, dan is er meteen ook weinig handel meer. De DCA-notering geeft echter geen krimp en stijgt zelfs door. B-peen komt deze week uit op €37 tot €43 en C-peen op €38 tot €43 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden