Van Iperen

Aangeboden door van Iperen

Precisieteelt als eco-activiteit in het GLB

31 Januari 2024

"Drie jaar geleden zijn wij begonnen met precisieteelt in de uien en de aardappelen. Daarbij maken wij gebruik van Precisieteelt Plus van Van Iperen. Een heel gebruiksvriendelijk platform, waar iedereen meteen mee aan de slag kan." Dat zegt Chris van den Hoek uit Heinenoord, sinds zes jaar vennoot in het akkerbouwbedrijf van zijn vader en oom.

Zijn broer Wim is er afgelopen jaar bijgekomen. In totaal bebouwen ze 350 hectare met aardappelen, uien, bieten, tarwe en sinds vorig jaar ook verschillende soorten bonen. "Eiwitrijke gewassen zorgen voor meer punten in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) waardoor we nu in de hoogste categorie uitkomen."

Het GLB telt drie categorieën: brons, zilver en goud. Hoe hoger de categorie, des te meer subsidie akkerbouwers per hectare krijgen. Sinds dit jaar zijn precisiebemesting, precisiegewasbescherming en fertigatie als eco-activiteiten opgenomen in het GLB. Volgens Raph Potten, technisch specialist precisielandbouw bij Van Iperen, is het voor akkerbouwers de moeite waard om met precisieteelt aan de slag te gaan. "Het GLB stimuleert akkerbouwers om duurzamer te telen. Daar passen precisiebemesting en -gewasbescherming natuurlijk perfect in. Punten zijn hiermee vrij gemakkelijk te behalen. Eenmalige toepassing in de hoofdteelt zorgt per onderdeel al voor een waarde van €43 per hectare. Zet je zowel bemesting als gewasbescherming in, dan heb je het al over €86."

Chris: "We vinden het belangrijk om zo duurzaam mogelijk te telen. Zo poten we de aardappelen variabel en wordt er variabel kunstmest, compost, gips en dierlijke mest gestrooid. In de uien spuiten we bodemherbiciden op taakkaart. Met variabel poten gaan we optimaal om met het dure pootgoed. Precisieteelt Plus rekent precies uit hoeveel je nodig hebt, geen poter te veel of te weinig. Daarnaast zorgt het voor een hogere opbrengst en een betere kwaliteit. Met precisiebemesting en -gewasbescherming breng je alles op de juiste plek. In de uien kan variabel spuiten zorgen voor een besparing tot wel 20% op middelen, maar het zorgt vooral voor een betere verdeling waardoor er een uniformer product ontstaat met meer kilo's en een hogere kwaliteit."

Chris: "Veel akkerbouwers hebben het idee dat precisielandbouw heel ingewikkeld is. Met Precisieteelt Plus kan echter iedereen overweg. Lukt het niet meteen, dan krijg je vanuit Van Iperen alle begeleiding die je nodig hebt." Raph: "Eerst brengen we de bodemvariatie van een perceel in kaart. We vertalen dit door naar een bodempotentiekaart. Op basis daarvan maken we de taakkaarten aan. Daarna is het een kwestie van inladen op het scherm in de cabine en kun je aan de slag. Natuurlijk moet jij of je loonwerker er wel de machines voor hebben, maar dat is meestal geen probleem. Wil je ook variabel kunnen spuiten en daarmee punten binnenhalen, dan moet je per sectie kunnen variëren." Chris: "Wij hebben net een nieuwe veldspuit gekocht met pulserende doppen, waarmee we ook aan die voorwaarde van het GLB voldoen."

Akkerbouwers die overwegen om met precisieteelt aan de slag te gaan, kunnen contact opnemen met Van Iperen. Raph: "Uit andere berichtgeving blijkt dat er veel vragen zijn over dit onderwerp. Met onze praktische aanpak en jarenlange ervaring kunnen wij akkerbouwers snel op weg helpen. Heb je het bouwplan rond, neem dan contact met ons op. Om te profiteren van de mogelijkheden die het GLB biedt, moet je dat vóór 15 mei aangemeld hebben."

Deze businesscase is powered by:
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden