Shutterstock

Analyse biologisch

Biologisch peen blijft goed in trek

31 Januari 2024 - Jesse Torringa

De biologische peenafzet blijft goed en onverstoorbaar doorgaan. Het verschil in kwaliteit loopt daarbij wel ver uiteen tussen de partijen. De biologische gele uienmarkt doet deze week weer een stapje naar boven.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vaart blijft erin zitten op de biologische peenmarkt. De afzet loopt vlot door en partijen worden snel opgehaald. Daar speelt kwaliteit wel een rol in, maar ook de mindere partijen vinden vlot hun weg, tegen een iets mindere prijs. De verschillen zijn wel erg groot. Kwalitatief heel goede partijen wisselen elkaar af met zeer matige volgens een insider. Nu de peen elke week wat langer in de bewaring zit, worden de gevolgen van het natte oogstseizoen met de barre omstandigheden steeds beter zichtbaar.

Door de goede afzet ruimt het aardig goed op in de bewaarschuren met biologische peen. Er moet gekocht blijven worden om aan de vraag te doen. Telers zijn gezien de kwaliteit wel bereid om handel te doen, maar zijn ook terughoudend door het huidige prijsverloop. Aan vertrouwen hebben ze geen gebrek. De DCA-Indicatieprijs doet er deze week weer een stap bij en komt uit op €48 tot €59 per 100 kilo, geleverd vanaf de teler.

Tafelaardappelen onveranderd
Op de markt van biologische tafelaardappelen is niet veel reuring, maar de vraag naar tafelaardappelen is redelijk goed. Er is redelijk wat vertrouwen bij telers en handel en dat zorgt dat er niet zomaar afscheid genomen wordt van de aardappelen. Veel van wat er nu afgezet wordt, is al eerder vastgelegd. Op korte termijn moet er wel meer vrij ingekocht worden, zeker als de export straks nog harder gaat lopen. De DCA-Indicatieprijs voor biologische tafelaardappelen blijft deze week gelijk en komt uit op €55 tot €70 per 100 kilo. De range is breed en dat komt door verschil in ras, kwaliteit van de partij en de afzetmarkt.

Op de biologische uienmarkt wordt handel gedaan op het moment. Er moet product aangekocht worden omdat de afzet de afgelopen tijd goed is geweest. De werkvoorraden zijn beperkt en de afzet moet in de benen worden gehouden. Van wat er nog vrij beschikbaar is aan gele uien, willen telers ook tegen de juiste prijs verkocht zien. Zij zetten al langer hoog in, maar inmiddels ligt de verkoopprijs dichter bij wat er betaald kan worden door sorteerders. De DCA-Indicatieprijs voor biologische gele uien stijgt deze week en komt uit op €63 tot €78 per 100 kilo, waarbij de fijne maatsortering aan de onderkant zit en de grove maatsortering aan de bovenkant van deze bandbreedte. Hierbij is wel de kanttekening nodig dat deze prijs tot stand is gekomen op basis van weinig transacties.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden