Agrifoto

Analyse mest

Gespannen mestmarkt in de buurt van kantelpunt

1 Februari 2024 - Jesse Torringa

Zo vlak voor de start van het uitrijseizoen hebben de ophaalbijdragen van drijfmest de top waarschijnlijk bereikt. Volgens intermediairs en loonwerkers kan straks de druk eindelijk van de overvolle ketel. Het regenachtige weer dat wordt verwacht, kan de komende periode nog wel als spelbreker fungeren. Nu de markt aan de top zit, zijn akkerbouwers druk bezig met het vastleggen van drijfmest voor komend voorjaar.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De mestputten zitten veelvuldig tot de rand toe vol. Er wordt door veehouders afgeteld op de kalender tot 16 februari is aangebroken. Dat het uitrijseizoen dichtbij komt, is goed te merken. Het drukkende aanbod neemt af en het zijn minimale volumes drijfmest die het erf verlaten. Ook in de prijsvorming van de ophaalbijdragen is het merkbaar dat het uitrijseizoen voor de deur staat. 

De mestnoteringen van DCA blijven deze week overwegend stabiel. Intermediairs en loonwerkers verwachten geen verdere prijsstijgingen meer. Varkensdrijfmest wordt voor gemiddeld €31 tot €33 per kuub opgehaald, in sommige gevallen hoger of net iets lager. De ophaalbijdrage van rundveedrijfmest ligt gemiddeld op €30 per kuub.

Belangstelling voor drijfmest
Er worden momenteel veel afspraken gemaakt met akkerbouwers over het aanvoeren van drijfmest komend voorjaar. De belangstelling is groot door het vele geld wat zij extra toe krijgen dit seizoen voor drijfmest, vergeleken met andere jaren. Prijzen tot ruim €20 per kuub of zelfs meer zijn aan de orde van de dag, hoewel de bedragen per regio sterk uiteenlopen. 

Met name de belangstelling voor rundveedrijfmest is groot. Daarnaast is er, door de afbouw van derogatie, ook meer rundveedrijfmest beschikbaar. Volgens enkele intermediairs kan hierdoor mogelijk een iets groter verschil ontstaan in de afzetprijs van rundvee- en varkensdrijfmest in de komende weken. 

Weertype kan als spelbreker optreden
De grote vraag is hoe de afzetprijzen van drijfmest zich vanaf de uitrijperiode gaan vormen. De druk gaat van de ketel volgens intermediairs, maar in welke mate de afzetprijzen gaan dalen daar durft niemand zich over uit te spreken. Simpelweg ook omdat het weer van grote invloed blijft. Bij aanhoudend regenachtig weer kunnen de afzetprijzen minder snel afnemen, ongeacht het huidige hoge prijsniveau. De weersvoorspelling voor de komende twee weken is vooralsnog alles behalve gunstig voor het uitrijseizoen. Er worden opnieuw veel millimeters opgegeven, waarmee het drogende weer van afgelopen dagen snel is vergeten. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden