Shutterstock

Analyse Suikerbieten

Grote vraag naar LLB’s stuwt prijs tot recordhoogte

12 Februari 2024 - Niels van der Boom - 15 reacties

Niet eerder werd zoveel voor ledenleveringsbewijzen (LLB's) van Cosun Beet Company betaald door bietentelers. De vraag overstijgt het aanbod dan ook met een factor vijf of meer. Het gaat weliswaar om uitschieters, maar ook het gemiddeld prijsniveau is behoorlijk hoog ten opzichte van voorgaande seizoenen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De LLB-handel heeft een paar mindere seizoenen achter de rug, maar daar is op het moment niets meer van te bespeuren. De prijs van LLB's schommelden tussen 2019 en begin 2023 tussen de €30 en €40 per bewijs. Die geeft de eigenaar het recht om 1 ton bieten bij 17% suiker aan coöperatie Cosun Beet Company te leveren. Het prijsniveau zat eind 2023 al flink in de lift en de markt – die overigens relatief bescheiden blijft – heeft zelfs het oude prijsrecord van €55 verbroken. Dit werd eind 2017 betaald. Inmiddels zijn er transacties bekend van €65 tot zelfs €70 per LLB.

Meer vraag dan aanbod
Zoals gezegd gaat het om uitzonderingen. Gemiddeld brengen tussenpersonen verkoper en koper bij elkaar voor bedragen die tussen de €50 en €60 schommelen dit seizoen. "Daarbij overstijgt de vraag het aanbod wel met een factor vijf tot tien", zegt Bart Keizers van 123Huurgrond. De verhuur, koop en verkoop van LLB's is een belangrijk onderwerp binnen het bedrijf. "We zijn begonnen met het verhuren van LLB's", legt Keizers uit. "Voornamelijk vanuit Flevoland waarbij de bieten in het noordoosten van Nederland geteeld werden." Keizers ziet nog steeds heel veel vraag naar LLB's om te huren. Andere aanbieders merken juist op dat bietentelers de voorkeur geven aan koop in plaats van huur.

Daar knelt ook precies de schoen, want veel aanbod is er momenteel niet in de markt. De goede uitbetalingsprijs over oogstjaar 2022 heeft vertrouwen geschept in de markt voor 2023, die opnieuw positief is. De verwachtingen zijn hoog voor het resultaat dat deze week wordt gepresenteerd aan de telers. Wat ook meespeelt, is dat iedereen inmiddels duidelijkheid heeft rond de Eco-regeling. Dat was afgelopen jaar nog een onzekere factor, maar inmiddels is bekend hoe bieten in het bouwplan passen en welke maatregelen je als boer moet nemen om eventueel status goud te halen. Het feit dat de bietenoogst niet zonder slag of stoot is verlopen in alle gebieden speelt volgens de handelaren geen rol. Een groter areaal bieten gaat vooral ten koste van granen, waarvan het prijsniveau behoorlijk is afgekoeld ten opzichte van een seizoen of twee geleden.

Regioverschillen
Inmiddels is het gros van de handel in LLB's achter de rug en zijn de bemiddelaars bezig met de eindspurt. Die loopt in de regel tot het einde van deze maand, of begin maart. Opvallend is dat deze winter er ook vraag is vanuit Duitsland. Het gaat dan om bedrijven die net over de grens zitten. Dat is met het transport soms een puzzel. Voor LLB's vanaf regiocode 5 of 6 (Flevoland) wordt in de regel het hoogste bedrag betaald. Regio 1, 2 of 3 zijn goedkoper. "Dat kan zomaar €10 tot €20 schelen", weet Keizers.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden