Agrifoto

Analyse biologisch

Kwaliteit een hot item op biologische peenmarkt

14 Februari 2024 - Jesse Torringa

De handel in biologische tafelaardappelen, peen en gele uien blijft redelijk goed op peil. De vraag blijft aanhouden en er moet product gekocht worden om daaraan te voldoen. In de biologische peenmarkt wordt kwaliteit steeds meer een hot item en lopen de prijzen ver uiteen. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De goede stemming op de biologische tafelaardappelmarkt blijft onveranderd vergeleken met afgelopen weken. Ondanks de redelijk goede, aanhoudende vraag blijft het aanbod ook aardig op peil. Dat heeft te maken met het juiste prijsniveau waarvoor tafelaardappelen verkocht worden. Een deel van de telers is wel bereid om daarvoor afscheid te nemen van hun partijen. Daarnaast speelt kwaliteit ook een rol en het is alweer halverwege de maand februari.

Al met al is er vertrouwen bij de telers voor nog een plus op de prijs in de komende periode. Gezien de vraag tot nu toe en de opbrengsten van afgelopen jaar, is dat ook geen gek idee. Maar de huidige prijs is toch al aardig hoger dan we gewend zijn de laatste jaren. Momenteel komen de matige en zeer grove partijen rond de €55 tot €60 per 100 kilo, terwijl zeer goede partijen met bepaalde rassen uitkomen op €70 à €72 per 100 kilo. Dat maakt een gemiddelde notering lastig op het moment.

Biologische gele uienmarkt
Op de biologische uienmarkt loopt het redelijk door bij de sorteerders. Ook wordt er geshopt uit de bewaring. Soms is dat een brug te ver voor de koper, maar het verschil in prijs tussen teler en koper is kleiner geworden de afgelopen tijd. Hoewel de prijzen voor gele uien de voorbije weken stappen omhoog zetten en de stemming redelijk goed is, moet er mogelijk wel even op de rem getrapt worden. Afnemers hikken toch wat tegen de hoge baalprijs aan.

Het kenmerkende bij het hoge prijsniveau is ook dat de verschillen behoorlijk oplopen tussen kwaliteit, maatsortering en het afzetkanaal. Dat is nu goed terug te zien bij de biologische gele uienmarkt. De DCA-Indicatieprijs voor biologische gele uien komt uit op €68 tot €85 per 100 kilo. Hierbij zit de fijne maatsortering aan de onderkant en de grove maatsortering aan de bovenkant van deze bandbreedte. De kanttekening bij deze prijs is wel dat er weinig transacties zijn. 

Kwaliteitsverschil in peen
Het is lang geleden dat de biologische peenmarkt geen stap omhoog doet, maar inmiddels lijkt de rek er een beetje uit te zijn. Het tegendeel gebeurt zelfs. De DCA-Indicatieprijs komt uit op €40 tot €60 per 100 kilo, geleverd vanaf de teler. Dat betekent dat de bodem daalt, de €60 blijft staan. De kwaliteit loopt behoorlijk uiteen tussen de partijen en begint in sommige bewaringen een stuk meer tegen te vallen dan eerder werd gedacht. Peen vertoont steeds meer zwarte vlekken en dat is toch wel een teken aan de wand. Partijen waar telers eerst ondanks de omstandigheden best positief over waren, vallen toch tegen. Daarnaast geeft de handel een wat wisselend geluid over de afzet van het biologische product, die wel een tandje minder hard loopt dan eerder. Het wil niet zeggen dat er geen goede partijen meer zijn, want die zijn er ook nog. Deze zitten aan de bovenkant van de bandbreedte, tegen de €60 per 100 kilo aan.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden