Shutterstock

Analyse biologisch

Status quo op biologische akkerbouwmarkten

28 Februari 2024 - Jesse Torringa

De afzet van biologische tafelaardappelen, peen en gele uien blijft in redelijk tempo doorlopen voor de tijd van het jaar. De mindere kwaliteit op de peenmarkt zet de gemiddelde prijs wel wat onder druk, maar voor goede peen ziet het er beter uit.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag naar biologische tafelaardappelen blijft redelijk op peil. Het is niet overdreven druk en er is ook voldoende aanbod vanuit de telers op het moment. Er wordt op dit moment gekeken naar de invloed op de markt van nieuwe oogst aardappelen uit onder andere Egypte. Tot op heden zet het de prijzen niet onder druk.

Verse oogst is wel gewild, maar nationaal of - beter gezegd - product van Europese bodem heeft in bepaalde gevallen wel de voorkeur. Dat is een eigenschap die in de verkoop van tafelaardappelen aan de consument terrein wint. De prijzen blijven gelijk aan vorige week en zo komen de matige en zeer grove partijen uit €52 tot €60 per 100 kilo. Goede partijen met bepaalde rassen komen gemiddeld op circa €70 per 100 kilo uit.

Peen
De grote spreiding in de prijzen van partijen biologische peen zijn ook deze week duidelijk zichtbaar. De kwaliteit is zeer wisselend en voor mindere partijen wordt aanzienlijk minder betaald. Door het aanbod van redelijke volumes peen, waarvan de kwaliteit niet bepaald de schoonheidsprijs wint, staat de gemiddelde prijs in dit segment wat onder druk. De vraag is ook iets rustiger dan afgelopen maanden het geval was. Inmiddels zijn de kilo's biologische peen behoorlijk 'opgeruimd' in de bewaring.

De DCA-Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week en komt uit op €42 tot €60 per 100 kilo, geleverd vanaf de teler. Wel staat de gemiddelde prijs wat onder druk door de matige kwaliteit. Voor goede partijen wordt wel tegen de €60 betaald.

Uien
Op de biologische gele uienmarkt begint kwaliteit ook een grotere rol te spelen. Het is niet zo dat de gemiddelde kwaliteit hard onderuit gaat, maar de vraag gaat vooral naar de goede partijen. Telers zetten voor kwalitatief iets mindere partijen vaak te hoog in. Wel moet worden vermeld dat er zeer weinig transacties zijn met vrije gele uien. Wat momenteel wordt afgezet, is in het voren of later al vastgelegd.

De DCA-Indicatieprijs voor biologische gele uien blijft deze week gelijk en komt uit op €68 tot €86 per 100 kilo. Hierbij zit de fijne maatsortering aan de onderkant en de grove maatsortering aan de bovenkant van deze bandbreedte.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden