Agrifoto

Analyse Peen

Paaspremie topkwaliteit peen op een brede markt

15 Maart 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Van Paasdrukte is vooralsnog geen sprake in de peenhandel. Het blijft maar een beetje door hobbelen. Dat heeft deels te maken met tegenvallende vraag vanuit Oost-Europa en deels met dwingend aanbod van peen die om kwaliteitsreden weg moet.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de weken voor Pasen wil er nogal eens extra vraag naar peen komen. Van extra belangstelling is op moment beperkt sprake. Dat kan volgende week veranderen, maar de meeste spoelers rekenen niet op grote drukte. Matige peen die boven de markt blijft hangen, helpt niet om de stemming er goed in te krijgen. De echte exportspoelers hebben voldoende aanbod aan peen en bieden zeker niet de hoofdprijs. Voor de topkwaliteit en retailgeschikte peen zijn spoelers dan wel bereid een premie te betalen. Het gaat alleen om kleine hoeveelheden die daarvoor in aanmerking komen.

Grote verschillen
De range in de peenprijzen blijft breed. Voor topkwaliteit durven Belgische spoelers nog wel richting €300 per kist te betalen. Nederlandse spoelers vinden over het algemeen door de €200 spannend genoeg. Er zitten ook spoelers tussen die zeggen tegen de teler voor €150 kunnen we zaken doen en anders niet. Die grote verschillen in prijzen zijn ook niet helemaal los te zien van de voorraadposities van de verschillende spelers op de markt. Sommige kopers die eind januari en februari mee zijn meegegaan in de stemming 'dat we weleens heel snel door de peen heen zouden kunnen zijn dit seizoen' is er veel aangelegen de prijs in elk geval in de benen te houden, of het liefst nog wat op te krikken om niet met een veel te dure voorraad te zitten. Een vracht peen die eigenlijk te duur bijkopen en zorgen dat iedereen dat bonnetje heeft gezien, is goedkoper dan afschrijven op de voorraad. Dit is natuurlijk wel heel kort door de bocht gesteld.

Aan de andere kant van het spectrum zitten de spoelers die weinig voorraad aanhouden en nu relatief goedkoop kunnen bijkopen. Die proberen door te zakken de vraag op gang te brengen. Dat spanningsveld in de peenmarkt doet een beetje denken aan wat er in de uien gebeurd is de afgelopen tijd. Bij de uien weten we inmiddels wie aan het langste eind heeft getrokken. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat bij de peen hetzelfde gebeurd.

De DCA notering voor zowel b- als c-peen blijft stabiel op respectievelijk €35 tot €38 en €35 tot €40 per 100 kilo. Voor echt goede peen geschikt voor de supermarkt wordt nog iets in de €40 betaald. Daar staat tegenover dat voor randje klasse 1 €30 inmiddels ook mee doet.

Lees hier de toelichting van DCA Market Intelligence op de nieuwe noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden