Agrifoto

Analyse biologisch

Biologische peenmarkt is niet in beweging te krijgen

20 Maart 2024 - Jesse Torringa

De handel in de biologische peenmarkt heeft toch wel wat betere tijden gekend. Dat zit hem vooral in de vraag dat wat tegenvalt in combinatie met de kwaliteit. Op de biologische uienmarkt blijft dezelfde wind waaien als afgelopen weken.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gelet op het prijsniveau is er niet direct wat te mokken op de biologische peenmarkt. Toch heeft de handel wel betere tijden gekend. De vraag vanuit het buitenland is de afgelopen weken nog wat verder afgenomen en dat helpt alles behalve mee om de matige kwaliteit peen weg te werken. Dat partijen peen boven de markt hangen is wat te kort door de bocht gezien de geslonken voorraden en de tijd die er nog overbrugd moet worden de komende periode. Wel zorgt dit voor een constant aanbod en dat loopt de kwalitatief betere peen toch wat in de weg. De biologische peenmarkt is daardoor nauwelijks in beweging te krijgen. Over de hele linie is peen wel zeer divers in kwaliteit. De DCA-Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week en komt uit op €42 tot €60 per 100 kilo, geleverd vanaf de teler. Voor goede partijen wordt nog steeds richting de €60 betaald.

Zelfde tendens op gele uienmarkt
Op de biologische gele uienmarkt is het nog geen gelopen race, maar vrije handel vindt nauwelijks meer plaats zo richting april. Sowieso wordt er veel op contract geteeld en is er in vergelijking met de gangbare uienteelt maar weinig vrije handel. Over partijen die nog in de bewaring zitten zijn vaak al afspraken gemaakt. De tendens op de markt is redelijk hetzelfde vergeleken met voorgaande periode: de afzet loopt redelijk constant door en ook de baalprijzen blijven goed op niveau, al is hierin een grote variatie afhankelijk van de bestemming voor Nederlandse gele uien. Op basis van zeer weinig transacties stijgt de DCA-Indicatieprijs voor biologische gele uien iets aan de onderkant en komt uit op €70 tot €83 per 100 kilo. Hierbij zit de fijne maatsortering aan de onderkant en de grove maatsortering aan de bovenkant van deze bandbreedte.

Waar het ook weinig spannend is op het moment, is de biologische tafelaardappelmarkt. De vraag blijft redelijk op peil volgens een insider en het aanbod is ook zeker niet krap. Telers willen wel afscheid nemen tegen de huidige prijzen, die overigens al voor het grootste deel waren vastgelegd met dat wat nu wordt afgeleverd. De voorraden zijn een eind geslonken de afgelopen maanden maar voor de tijd van het jaar is er ook nog voldoende werk te doen. De prijzen blijven gelijk aan vorige week en zo komen de matige en zeer grove partijen uit op €52 tot €62 per 100 kilo. Zeer gewilde rassen en de mooiere partijen komen uit op om en nabij €70 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden