Agrifoto

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

27 Maart 2024 - Jesse Torringa

De motor op de biologische peenmarkt hapert al langer en de bedrijvigheid is de afgelopen weken verder afgenomen. De prijzen blijven overeind, maar kwaliteit dicteert de markt. De biologische gele uienmarkt loopt daarentegen vlotjes door en dat leidt tot een verandering in de wekelijkse noteringen. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is een combinatie van tegenvallende vraag en matige kwaliteit die de peenmarkt sinds enkele weken beheerst. De vraag houdt simpelweg niet over terwijl peen van zeer verschillende kwaliteit continu wordt aangeboden. Volgens een insider is er ook geen pijl op te trekken hoe sommige partijen zich gaan ontwikkelen in de bewaring. Peen die lange tijd van goede kwaliteit lijkt te zijn en te boek staat als een partij zonder mankementen, slaat in korte tijd toch om en gaat hard achteruit. 

Een eenduidige reden is er niet voor de kwaliteitsproblemen na een groeiseizoen als deze. Wel lijkt er naast de oogstomstandigheden ook een verband te zijn met de tijd die peen in het land heeft gestaan en de groeidagen die erbij horen, zo meldt een insider. Wanneer peen beduidend langer heeft gestaan dan de gewenste groeidagen, treden er eerder kwaliteitsproblemen op. Mogelijk heeft dat te maken met het verouderingsproces van peen dat sneller op gang komt bij het langer laten staan. Peen die wel tijdig is geoogst vanaf de zaaidata, doet het naar ervaring beter in de kwaliteit.

De biologische peenprijzen staan ietwat onder druk door het aanbod van matige kwaliteit peen terwijl de vraag niet overhoudt. Kwalitatief goede peen blijft wel aan de prijs en blijft zeer gewild. De DCA-Indicatieprijs daalt licht deze week en komt uit op €40 tot €60 per 100 kilo, geleverd vanaf de teler.

Gele uienmarkt verloopt vlotjes
Op de biologische gele uienmarkt staan de zaaimachines voorlopig nog even stil en gebeurt nog niets voor het nieuwe seizoen. Op de markt van oogst 2023 is er wel het een en ander gaande. De afzet liep redelijk door de voorbije weken en de verwachting is dat dit in redelijk tempo door blijft gaan. Wel is er weinig vrije handel meer te doen, want veel partijen hebben inmiddels een baas. De vlotlopende afzet zorgt ervoor dat er gekocht moet worden en dat zorgt toch nog even voor een plus richting het einde van het bewaarseizoen. De DCA-Indicatieprijs voor biologische gele uien neemt licht toe en komt uit op €73 tot €87 per 100 kilo. Hierbij zit de fijne maatsortering aan de onderkant en de grove maatsortering aan de bovenkant van deze bandbreedte.

De biologische tafelaardappelmarkt maakt weinig verandering door de afgelopen tijd en dat is deze week niet anders. Vraag en aanbod zijn goed met elkaar in balans en een deel van de telers houdt de schuur dicht met de verwachting dat dit beloond kan worden de komende weken. Van topdrukte is momenteel geen sprake aan de afzetkant, maar voor alle rassen en mate van kwaliteit is er vraag genoeg. De prijzen blijven zoals gezegd gelijk aan vorige week en zo komen de matige en zeer grove partijen uit op €52 tot €62 per 100 kilo. Zeer gewilde rassen en de mooiere partijen komen uit op om en nabij €70 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden