BBLeap

Aangeboden door BBLeap

Techniek in de polder: duurzaam boeren met visie

2 April 2024

In de wereld van precisielandbouw staat Pieter van Damme in de voorhoede met het omarmen van geavanceerde technieken die de akkerbouw transformeren. Op zijn boerderij nabij Dordrecht, een gebied doorkruist door fietspaden en omringd door een nieuw aangelegd natuurgebied, heeft Pieter met zijn vader een akkerbouwbedrijf.

De familie Van Damme teelt consumptieaardappelen, uien, graan en kapucijners. Wat opvalt is de duurzame aanpak en het innovatieve gebruik van technologie. Met BBLeap-spuittechniek is zijn volveldsbespuiting altijd egaal en kan hij op plantniveau variabel spuiten.

Van Damme werkt nu voor het derde seizoen met het BBLeap-systeem. Naast taakkaarten kan hij dit seizoen ook zijn gewas realtime scannen en direct bespuiten, variabel op plantniveau.

Het gaat erom dat je de juiste middelen op het juiste moment, in de juiste hoeveelheid en op de juiste plaats toepast

Pieter, een praktische boer met een duidelijke visie op duurzaamheid, legt uit hoe hij het toepast. Zo heeft hij spot spraying toegepast op aardappelopslag in zaaiuien. "Dan spuit je maar 10% van de oppervlakte, dat betekent dat de andere 90% ongestoord doorgroeit." Op een perceel met uien dat net bovenkwam heeft hij variabel bodemherbicide gespoten.

Pieter werkt mee aan een pilot van Nedertarwe, dat als doel heeft zo duurzaam mogelijk te telen. Om de percelen staat een bloemenrand. Ze doen een proef met groeiregulatie en dat is goed geslaagd. Het gewas is egaal. En dat op een grond variërend van 30% tot 60%, en een stuk ganzenschade. De tarwe wordt onder de Nederlandse bakkers afgezet. Er is nu zoveel mogelijk, en met de cameratechniek gaat er weer een nieuwe deur open.

Je weet waar je onkruiden staan, dan wil je ook alleen daar spuiten

Deze technologie heeft niet alleen impact op de efficiëntie en kostenbesparing; het bevordert de bodemgezondheid. Door op plantniveau te werken, spuit hij alleen daar waar nodig en dat komt de biodiversiteit ten goede en verkleint de ecologische voetafdruk van het bedrijf.

De grote winst? Die zit wat hem betreft niet in de kosten van ongebruikte middelen, maar in de stressvrije groei. "Dat kan bijvoorbeeld extra tonnen opleveren, of een product van betere kwaliteit."

De akkerbouwer is zich bewust van zijn rol en impact als landbouwer in een verstedelijkt gebied. Hij waardeert de interactie met voorbijgangers en ziet het als een kans om het verhaal van moderne landbouw te delen.

De overheid heeft geen idee dat er al zoveel kan

Kritische vragen schuwt hij niet; integendeel, hij nodigt het publiek uit om de dialoog aan te gaan. Transparantie en openheid zijn voor hem een sleutel tot wederzijds begrip.

Pieters werk met geavanceerde technologieën op zijn akkerbouwbedrijf illustreert een trend in de landbouw waarbij boeren niet alleen voedselproducenten zijn, maar ook innovators en rentmeesters van het land.

Lees meer

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden