Shutterstock

Analyse Peen

Verschillen in peen worden steeds groter

12 April 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Goed druk wil het niet worden op de peenmarkt. Dat is ook deze week weer het geval. Rond deze tijd horen we veel meer te doen volgens verschillende spoelers. Door een combinatie van kwaliteit en prijs valt het tegen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het blijft een terugkerend thema in de peenhandel dit seizoen. Partijen peen van belabberde kwaliteit, die elke keer weer voor de dag komen. Telers hoopten dat er met veel slechte peen in omloop richting het einde van het seizoen een opleving zou komen, met meer waardering voor de goede kwaliteit. Dat blijft tot nu toe uit. Mindere peen kan tegen aantrekkelijke prijzen gekocht worden en het is voor spoelers heel verleidelijk daarmee klanten te bedienen die de kwaliteitslat een stukje hoger hebben liggen. Dat doet de naam van de Nederlandse peen geen goed, met als gevolg dat dit kopers nog wat voorzichtiger maakt.

Toch is het niet alleen kommer en kwel. Voor echt goede, niet te grove peen zijn spoelers bereid een behoorlijke plus te betalen. Vaak zijn dat kopers die voor de retail nog wat extra peen nodig hebben, of Belgische en Duitse verwerkers. In het echte exportwerk is het gewoon tam.

In de notering een reële weergave van de markt geven, is bijzonder lastig. De onderkant in Middenmeer zit op €30 en de bovenkant van Emmeloord op €44. Kistprijzen staan deze week onder druk, maar dat effect wordt praktisch teniet gedaan omdat ook wat minder kilo's uitgespoeld worden. De DCA notering voor zowel b-, als c-peen blijft onveranderd op €32 tot €38. Naar boven zitten uitschieters tot een eindje in de €40. Voor peen die randje klasse 1 is, doet €30 ook mee. Beide zijn echter niet representatief voor een gemiddeld goede partij.

Lees hier de toelichting van DCA Market Intelligence op de nieuwe noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden