Agrifoto

Analyse biologisch

'Biologische uienareaal neemt dit jaar licht toe'

17 April 2024 - Jesse Torringa

Het gunstige weer van afgelopen week heeft ervoor gezorgd dat een deel van de biologische uien zijn gezaaid. Het areaal neemt naar verwachting wat toe. De biologische markten van oogst 2023 blijven prijshoudend. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De werkzaamheden kwamen later dan gepland, maar een deel van de biologische zaaiuien is afgelopen weekeinde gezaaid. Ook in maart is er al het een en ander gezaaid. Naar verwachting stijgt het biologische uienareaal dit seizoen licht, maar dat zit hem vooral in het aandeel rode zaaiuien. Het areaal biologische gele uien blijft naar verwachting stabiel tot een beperkte stijging, zo laat aat groentezadenveredelaar en leverancier Bejo Seeds desgevraagd weten.

De afgelopen jaren belemmerde de beperkte beschikbaarheid van biologisch rood zaaizaad een groei van het rode aandeel. De vraag naar rode biologische uien was groter dan het aanbod. Dat kwam afgelopen seizoen ook deels door de magere hectareopbrengsten. Dit seizoen is er wel meer zaaizaad beschikbaar. Dit in combinatie met de gestegen vraag naar rode uien, zal het aandeel rode uien laten toenemen. Dit gaat dan ten kosten van het aandeel gele uien, zo wordt aangegeven.  

Uienmarkt oude oogst
Hoewel telers al met het groeiseizoen van 2024 bezig zijn, is het bewaarseizoen van de gele uienoogst 2023 ook nog aan de gang. De voorraden bij de telers zijn volgens een insider een eind geslonken, maar het bewaarseizoen is natuurlijk ook al een tijd op weg. Het gros van de biologische gele uien die nu worden gesorteerd en verwerkt, zijn al eerder vastgelegd. Er wordt weinig vrije handel gedaan. Een sorteerder geeft aan dat de kwaliteit de afgelopen weken duidelijk minder is geworden vergeleken ruim een maand geleden. De minimale transacties maken het lastig om tot een indicatieprijs te komen. De DCA-Indicatieprijs voor biologische gele uien blijft deze week gelijk en komt daardoor uit op €78 tot €89 per 100 kilo. Hierbij zit de fijne maatsortering en mindere kwaliteit aan de onderkant van de range. De grove maatsortering zit aan de bovenkant van de genoemde bandbreedte.

Peenmarkt
Op de biologische peenmarkt blijft de vraag aanhouden, maar het is niet wild. Daartegenover staat dat ook het aanbod van peen ook niet veel is. Veel telers hebben de bewaring leeg. Hierbij geldt hetzelfde als voor gele uien; over veel partijen zijn al afspraken gemaakt dit seizoen. Wel is veel matige kwaliteit de afgelopen tijd opgeruimd, waardoor de onderkant van de biologische peenmarkt wat omhoog is gegaan. Ook voorgaande weken was dat al het geval. Een stap aan de bovenkant maakt de biologische peenmarkt wederom niet. De DCA-Indicatieprijs is breed vanwege de verschillen in kwaliteit en stijgt deze week aan de onderkant opnieuw licht. Deze komt uit op €50 tot €60 per 100 kilo, geleverd vanaf de teler.

Biologische aardappelmarkt
In tegenstelling tot de biologische zaaiuien, zijn er nog maar beperkt biologische tafelaardappelen gepoot dit voorjaar. Op de biologische markt van oogst 2023 is het ook niet spannend of wild. De afzet loopt redelijk vlot door en een verstoring in de markt van verse oogst aardappelen uit het Middellandse Zee gebied is ook nog niet aan de orde. De volumes op de Europese markt vallen tot nu toe wel mee, meldt een insider. Of de markt nog een stap kan maken is onzeker, ook gezien het huidige prijsniveau waar de tafelaardappelen al op zitten. De DCA-indicatieprijs voor biologische tafelaardappelen blijft deze week gelijk en komt gemiddeld uit op zo'n €66 per 100 kilo. Partijen met mindere kwaliteit gaan voor gemiddeld €60 per 100 kilo weg en gewilde rassen met zeer goede kwaliteit beginnen nog met een zeven als eerste cijfer.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden