Shutterstock

Analyse Peen

Prijs voor peen valt of staat met kwaliteit

19 April 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Er wil maar niet echt beweging komen in de peenmarkt. De export is stroef en kwaliteit valt lang niet overal mee. Wat wel steeds groter wordt is de prijsrange.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoe goed de peen is maakt een wereld van verschil in de peenhandel. Mindere partijen met zwarte stippen gaan haast voor weggeefprijzen de schuur uit. €50 per kist veldgewas is niks vreemds. Daar staat tegenover dat voor niet te grove b-peen van uitstekende kwaliteit telers €250 per kist vragen. Let wel: vragen. Spoelers willen veelal niet meer dan €200 per kist betalen. Dat is dan over het algemeen voor retail geschikte peen. Klanten stellen daar hoge kwaliteitseisen aan maar zijn ook bereid daar wat meer voor te betalen.

Dat de export van oude Nederlandse peen wat minder loopt, hangt samen met de aanvoer van nieuw product uit het Middellandse Zeegebied. Toe nu toe is het vooral Egypte dat de markt met nieuwe peen bedient, maar inmiddels komt de oogst in Spanje ook op gang. Klanten die eenmaal over zijn op nieuwe krijg je niet meer terug naar oud product, zeggen verschillende spoelers.

Een reële weergave van de markt is lastig te geven door de grote variatie in prijzen en kwaliteit. Uitgaande van goede peen - geen echte top maar zeker ook niet randje klasse 1 - blijft de DCA Notering voor b- en c-peen gelijk aan vorige week op €32 tot €38 per 100 kilo.

Lees hier de toelichting van DCA Market Intelligence op de nieuwe noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden