Agrifoto

Analyse Biologisch

Handel op biologische markten droogt verder op

8 Mei 2024 - Jesse Torringa

De handel neemt verder af op de biologische markten van tafelaardappelen en uien. Dat is niet per se een slecht teken, want de voorraden zijn flink geslonken en veel partijen hebben tenslotte al een baas, zeker bij de uien. De export van nieuwe oogst is nog maar tot beperkte mate concurrerend.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De handel mag dan wat afnemen, de vraag naar biologische tafelaardappelen en uien is zeker niet stroef te noemen voor de tijd van het jaar. Daarnaast is er dit seizoen best wat afgezet en zijn de voorraden bij de teler hard geslonken. Bij de gele uien geldt dat het gros van wat er nog is al een baas heeft, of dat de sorteerder al bekend is met het volume dat gaat komen van een teler. Erg lang hebben de gele uien ook niet meer, want volgens een sorteerder is de kwaliteit gewoon minder dit jaar en dat is de voorbije weken goed terug te zien. 

De kwaliteit van gele uien gaat soms hard achteruit en dat zorgt er op het moment voor dat partijen toch eerder of sneller dan gedacht weg moeten, of deze nou al vastgelegd zijn of niet. Ondanks de stabiele, redelijke vraag op de biologische markt voor de tijd van het jaar, lukt het niet om dan alles zo snel te verwerken. Sommige telers hebben toch wat te lang gewacht met het afzetten van de uien, geeft een sorteerder aan. Daardoor komt er nu haast bij kijken. Met mindere kwaliteit is dan niet direct een plekje gevonden. 

Door een gering aantal transacties, is het lastig om tot een indicatieprijs te komen. De DCA-Indicatieprijs voor biologische gele uien daalt deze week wel licht en komt uit op €72 tot €85 per 100 kilo. Hierbij zit de fijne maatsortering en mindere kwaliteit aan de onderkant van de range. De grove maatsortering zit aan de bovenkant van de genoemde bandbreedte.

Tafelaardappelmarkt
Bij de tafelaardappelmarkt loopt het vaste werk door, maar is het niet noemenswaardig druk. Vooralsnog vallen er geen gaten om extra af te zetten en dat heeft waarschijnlijk te maken met de nieuwe oogst biologische tafelaardappelen rondom het Middellandse Zee gebied. Het blijft gissen welk volume daarvandaan komt, want met de huidige omstandigheden in Israël is dat mogelijk wat minder dan in andere jaren het geval was. Ook het huidige, late groeiseizoen van 2024 zorgt voor een betere stemming op de markt doordat het groeiseizoen later is, maar dat betaalt zich nog niet uit in de markt. 

De DCA-indicatieprijs voor biologische tafelaardappelen blijft deze week wederom gelijk en komt gemiddeld uit op zo'n €66 per 100 kilo. Partijen met mindere kwaliteit gaan voor gemiddeld €60 per 100 kilo weg en gewilde rassen van zeer goede kwaliteit beginnen met een 7 als eerste cijfer. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden