Shutterstock

Analyse Peen

Peenmarkt maakt sprongen in staart van seizoen

10 Mei 2024 - Jurphaas Lugtenburg - 2 reacties

Zo tegen het einde van het seizoen komt de peenmarkt in een stroomversnelling. Vorige week werd de weg omhoog ingezet en dat krijgt deze week een vervolg. De Nederlandse peen raakt op en als je nog wat wil moet je nu snel handelen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nagenoeg het hele seizoen viel het niet mee om kopers uit Oost-Europa te vinden voor de Nederlandse exporteurs. 'Nu het zo goed als gebeurd is, krijg je ineens overal vandaan de vraag of je nog wat kan leveren en moet je nee verkopen', aldus een spoeler. De overgang van oude oogst (Nederlandse) peen en nieuwe oogst uit het Middellandse Zeegebied loopt niet heel soepel. Egypte timmert al een aantal weken aan de weg met scherpe prijzen. Op vlak van kwaliteit laten ze echter nog wel een paar steekjes vallen. Een reefer uit Egypte hoef je geen week over te laten staan en qua maatsortering wordt vaak ook niet even nauw gekeken.

Spanje en Zuid-Frankrijk zouden het zo langzamerhand over moeten nemen maar, daar werkt het weer niet helemaal mee. De telers daar willen wel rooien maar door regen moeten ze noodgedwongen wachten. De prijs voor peen uit deze regio blijft daardoor relatief hoog.

In Nederland raakt de balans tussen telersprijs en baalprijs in peen er uit. De peen in heel eind op en voor wat er nog zit moet diep in de buidel getast worden. En enkele Belgische- en Duitse verwerkers zijn ook nog actief op zoek naar de laatste partijen. Verschillende spoelers zijn bijna opgelucht dat het door Hemelvaartsdag een korte week is en twijfelen of ze volgende week weer op volle kracht kunnen draaien.

De DCA notering peen zet deze week wederom een stap omhoog. B-peen komt deze week uit op €45 tot €50 per 100 kilo. C-peen zit op €44 tot €48 per 100 kilo.

Lees hier de toelichting van DCA Market Intelligence op de nieuwe noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden