Shutterstock

Analyse biologisch

Import biologische aardappelen blijft achter

15 Mei 2024 - Jesse Torringa

Het aanbod biologische tafelaardappelen in Nederland is een heel eind geslonken met de prijsvorming van dit seizoen en de afzetmogelijkheden. Dat terwijl ook de import van nieuwe oogst vooralsnog wat tegen lijkt te vallen. Op de biologische uienmarkt blijft kwaliteit het grootste onderwerp.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De voorraden biologische tafelaardappelen in Nederland zijn aardig uitgedund de afgelopen maanden. De afzetmogelijkheden waren breed en de afzet bleef vlot doorlopen. Ook de telers konden tegen relatief goede prijzen hun partijen verkopen waardoor er makkelijker afscheid van werd genomen dan met lagere prijzen. "Zeker vergeleken met de prijsvorming van de laatste jaren kon er een mooi saldo gemaakt worden", laat een insider weten. 

Met de bepaald niet bijzondere opbrengsten van oogst 2023 en de vlotte afzet in de markt blijkt wel dat de voorraden nu flink geslonken zijn. Dat is ook niet gek gezien de tijd van het jaar en de prijsvorming van afgelopen tijd, maar er is nog wel wat tijd te overbruggen. Nieuwe oogst-importaardappelen kunnen de markt altijd veranderen en dat gebeurt vaak ook, maar volgens een insider zijn de volumes minder dan andere jaren. Het aanbod van nieuwe oogst uit Israël wordt lager geschat, wat waarschijnlijk komt door de politieke spanningen. Egypte biedt ook veel aan op de Europese markt met relatief scherpe prijzen, maar Europese landen zoals Duitsland zoeken ook nadrukkelijk nieuw aanbod. 

De DCA-indicatieprijs voor biologische tafelaardappelen stijgt licht deze week en komt gemiddeld uit op zo'n €68 per 100 kilo. Partijen met mindere kwaliteit gaan voor gemiddeld zo'n €62 per 100 kilo weg en gewilde rassen van zeer goede kwaliteit worden tot zelfs €74 à €75 per 100 kilo verkocht.

Kwaliteit blijft het onderwerp van gesprek
Over de hoeveelheid werk voor de tijd van het jaar heeft een uiensorteerder gemiddeld niet te klagen, zo geeft een insider aan. Aan de andere kant lijkt er ook nog voldoende voorraad te zijn om daaraan te voldoen, al zijn het gros van de uienpartijen al vergeven of is er in ieder geval bekend wanneer er afscheid van wordt genomen. Het aanbod kent alle verschillende kwaliteiten: soms valt het vies tegen, andere keren mankeert er niets aan. Wel gaat een partij hard achteruit zodra de eerste gebreken worden getoond.

Het is lastig om tot een indicatieprijs te komen door een beperkt aantal transacties voor biologische gele uien en wat de bestemming ervoor is. De DCA-Indicatieprijs voor biologische gele uien blijft gelijk en komt uit op €72 tot €85 per 100 kilo. Hierbij zit de fijne maatsortering en mindere kwaliteit aan de onderkant van de range. De grove maatsortering zit aan de bovenkant van de genoemde bandbreedte.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden