Albert Heijn

Analyse biologisch

Markt biologische aardappelen blijft stabiel

23 Mei 2024 - Jesse Torringa

Het is altijd onzeker hoe de biologische tafelaardappelmarkt zich ontwikkelt met de komst van nieuwe oogst-importaardappelen. Dit seizoen blijft de markt vooral stabiel om verschillende redenen. Er is zelfs nog wat ruimte voor een plusje. Op de biologische gele uienmarkt komt de klad er steeds meer in wat betreft de kwaliteit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de staart van het bewaarseizoen kan de markt nog wel eens rare sprongen maken. Met de concurrentie van nieuwe oogst- importaardappelen valt dat voor de bewarende teler niet altijd positief uit, maar net als afgelopen seizoen kan er ook wel eens een plusje uitgehaald worden. Ook dit seizoen lijkt dat vooralsnog het geval. De vraag blijft goed overeind, vertelt een insider en hoewel er concurrentie van verse oogst is, valt dat aanbod toch mee. Met name Duitsland hapt van dat aanbod een fors deel af, waardoor er ook markt blijft voor de aardappelen van oogst 2023. Het is lastig om er de vinger precies op te leggen, maar wat waarschijnlijk ook meespeelt, is dat 'eigen' product toch wat meer de voorkeur krijgt dan import van buiten Europa.

Ook het nieuwe groeiseizoen verloopt in West-Europa niet op rolletjes door de nattigheid. Dat het duidelijk effect heeft op de markt van oogst 2023, is wat overdreven om te zeggen volgens een insider, maar het helpt wel wat mee. Enkel naar Nederland gekeken zal naar verwachting het areaal biologische tafelaardappelen dit jaar stabiel blijven. "Er is wel wat uitbreiding, maar tegelijkertijd stoppen er ook weer telers met de biologische aardappelteelt. Ik verwacht dat het areaal redelijk gelijk blijft, misschien een minimale plus", vertelt een insider.

Door het geringe aantal transacties is het lastig om tot een indicatieprijs te komen. De DCA-indicatieprijs voor biologische tafelaardappelen stijgt deze week licht en komt gemiddeld uit op zo'n €69 per 100 kilo. Partijen met mindere kwaliteit gaan voor gemiddeld zo'n €63 per 100 kilo weg en gewilde rassen van zeer goede kwaliteit worden tot €75 per 100 kilo verkocht.

De afzet van biologische gele uien blijft redelijk op peil voor de tijd van het seizoen. Verschillende Europese landen namen de voorbije tijd nog af en ook het vaste werk in Nederland loopt door. In deze tijd van het seizoen is het niet gek dat kwaliteit het gesprek van de dag is. Dat is ook dit jaar weer zo, waarbij er extra werk bij komt kijken voor de sorteerders. De vrije handel is vrijwel klaar in de biologische uien en wat er nog afgehandeld wordt, is al eerder vastgelegd. Daarom is het lastig om tot een juiste indicatieprijs te komen. Daarnaast is ook het afzetkanaal van invloed op de prijs, wat ook verschillende prijsklassen heeft. De DCA-Indicatieprijs voor biologische gele uien blijft gelijk en komt uit op €72 tot €85 per 100 kilo. Hierbij zit de fijne maatsortering en mindere kwaliteit aan de onderkant van de range. De grove maatsortering zit aan de bovenkant van de genoemde bandbreedte.

Doordat het einde van het bewaarseizoen nadert en de handel zo goed als over is, worden dit de laatste indicatieprijzen voor biologische gele uien en de tafelaardappelmarkt. Boerenbusiness pakt de indicatieprijzen weer op in het najaar wanneer de oogst van deze producten bijna van start gaat.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden