Van Iperen

Aangeboden door van Iperen

Help uw gewas door weersomslagen

2 Juli 2024

Op dit moment hebben we te maken met behoorlijk zomerse omstandigheden.  Veel gewassen hebben de afgelopen periode ruim voldoende water gehad. Wanneer het weer ineens omslaat kan dit voor de gewassen stress opleveren.

De wortels zullen harder moeten werken om vocht op te nemen. Daarnaast zal de matige conditie van verschillende percelen de vochtvoorziening in een drogere periode moeilijker maken. Boven de grond zal het malse blad nog energie moeten steken in het vormen van een goede waslaag om beter bestand te zijn tegen droogte en hogere temperaturen. Daarnaast zal bij meer zomerse omstandigheden de UV-straling hoger zijn, waardoor het blad harder slijt.

De stress die veroorzaakt wordt door de omstandigheden, valt onder de noemer abiotische stress. Daarnaast heeft een plant ook te maken met zogenaamde planbare stress. Dit zijn cruciale momenten in de levenscyclus van een plant waarin extra energie nodig is voor een bepaald doel. Hierbij kun je denken aan loofgroei, knolzetting, bolling, bloei of afrijping van een gewas. Voor het weerbaar maken van gewassen tegen abiotische en/of planbare stress zijn verschillende producten beschikbaar.

Om de weerbaarheid van een gewas te verhogen tegen hoge lichtinstraling en vochttekort kunnen aminozuren en zeewierextracten een belangrijke rol spelen. Daarnaast kunnen plantextracten een plant goed door planbare stress heen helpen. 

Jan Pieter Bijnagte legt in onderstaande video uit wat de verschillende soorten biostimulanten zijn en hoe ze de plant ondersteunen in tijden van stress.

Meer weten over het telen van een krachtig gewas en wat daarbij komt kijken? Lees meer op deze pagina.

Deze businesscase is powered by:
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden