BBleap

Aangeboden door BBleap

Innovatieve spuittechniek in de Hoeksche Waard

12 Juli 2024

Wellicht is het al opgevallen in de Hoeksche Waard: drie nieuwe John Deere-veldspuiten, uitgerust met BBLeap spuittechniek. Deze techniek maakt variabele afgifte per plant mogelijk en biedt volledige controle over druppelgrootte, volume en verdeling. We spraken met Gerben Melissant van Eendracht Agro en Rik Eijsbertse van Mts Akkerbouwbedrijf Boer om te horen hoe deze technologie hun bedrijfsvoering heeft verbeterd.

Gerben: "BBLeap past bij onze ambities. Goed spuitwerk en toekomstbestendige techniek: van driftklasses tot werken met data en plaatspecifiek werken." Rik: "Wij waren toe aan een nieuwe spuit en wilden weten welke technieken er beschikbaar waren. Zo kwamen wij bij Kraakman en BBLeap uit."

Snelheids- en bochtcorrectie
Tot nu toe bevalt het spuiten met BBLeap uitstekend. Rik vertelt: "Wat ik mooi vind bij BBLeap zie je meteen bij het wegrijden: de juiste dosering, druk en afgifte. Het gewas is goed beschermd. De uien staan er ook in de eerste vijf meter goed bij, en in de aardappelen is het risico op phytophthora veel minder." Gerben vult aan: "Wat ik prettig vind, is dat ik nu bochten kan nemen zonder apart te hoeven steken. Dat scheelt tijd en moeite, je hoeft niets aan of uit te zetten. De afgifte blijft overal hetzelfde."

Beter spuiten dankzij spuitlijnen
Bij Eendracht Agro wordt gewerkt met een dopafstand van 25 centimeter en een off-center dop. Dit betekent een oneven aantal doppen. "Door de doppen om en om open te zetten, kan ik precies boven de bietenrijen spuiten en de rest ongemoeid laten." BBLeap biedt de mogelijkheid om vier verschillende van dit soort 'spuitlijnen' in te stellen. Zo heeft Eendracht Agro ook een lijn ingesteld voor de eerste twee bespuitingen tegen phytophthora. "Wij hebben dan twee doppen boven de aardappelplant open staan. De dop tussen de ruggen in blijft dicht. Anders spuit je fungicide op kale grond. Voorheen gebruikelijk, maar met BBLeap niet langer nodig."

Werken met taakkaarten
BBLeap maakt het eenvoudig om te werken met taakkaarten. Met slechts enkele drukken is de taakkaart ingeladen in de spuit. Gerben: "Ik was al een paar jaar bezig met drones en taakkaarten, maar had nog geen werktuig om het echt toe te passen. Nu kunnen we alle data omzetten naar taakkaarten en met BBLeap daadwerkelijk inzetten." Rik deelt zijn ervaring: "Er zat vroeger een boomgaard op een perceel tarwe. Elk jaar lag daar de tarwe plat. Die plek hebben we aangepakt door een hogere dosering te geven. Nu staat de tarwe nog steeds overeind. Op lichtere percelen hebben we de ondergrens juist verlaagd, zodat het daar niet te snel groeit."

Plaatsspecifiek spuiten
Rik: "In dit eerste seizoen proberen we de eerste precisie-toepassingen uit. Dat gaat tot nu toe goed. In de toekomst willen we luizenbestrijding alleen op de bietenplant toepassen en hier plaatsspecifiek te werk gaan." Gerben is al bezig geweest met spot spraying, zoals aardappelopslag op kaal land. Daarnaast ziet hij variabele toepassing voor loofdoding ook wel zitten. "Dat zit soms dicht op elkaar, dus kaarten maken is lastig. Een camerasysteem zou in de toekomst goed gebruikt kunnen worden voor dit doel."

Precisielandbouw op hoog niveau
De ervaringen van Eendracht Agro en Mts Akkerbouwbedrijf Boer laten zien dat BBLeap oplossingen biedt voor de huidige uitdagingen in de landbouw, en klaar is voor een toekomst waarin technologie een cruciale rol speelt in duurzame en effectieve gewasbescherming. De vooruitgang die met BBLeap is geboekt, onderstreept het potentieel van precisielandbouw om te voldoen aan de groeiende eisen van veilige voedselproductie en milieubescherming.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden