Syngenta

Aangeboden door Syngenta

Bladziekten: houd de suikerbieten in de gaten

8 Juli 2024

Bladziekten vormen een aanzienlijke bedreiging voor de opbrengst van suikerbieten. De gezondheid van de bladeren is cruciaal voor de fotosynthese en suikerproductie. De meest voorkomende bladziekten bij suikerbieten zijn cercospora, ramularia, meeldauw en roest. Naast directe schade aan de opbrengst kunnen zware aantastingen ook indirecte gevolgen hebben, zoals een verhoogde gevoeligheid voor andere ziekten en plagen.

Om de opbrengst van suikerbieten te maximaliseren, is het van groot belang om bladziekten te voorkomen. Regelmatige inspectie van de gewassen en het nemen van preventieve maatregelen, zoals het gebruik van minder gevoelige rassen en het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen, kunnen de kans op bladziekten verkleinen. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een goede bodemgezondheid en optimale groeiomstandigheden voor de planten.

Aanbevelingen

  • Controleer het veld regelmatig
  • Voorkom altijd dat cercospora zich in het begin van het seizoen in het gewas kan vestigen
  • Voer tijdig (vaak rond de langste dag) een eerste preventieve bespuiting uit. Is de timing van de inzet van middelen niet goed - met andere woorden: is er te laat gespoten - dan zien we later meer aantasting in de percelen
  • Gebruik de adviezen van een waarschuwingssysteem (BAS van het IRS)

BICANTA® en TERN®: effectieve oplossingen
Tegen alle bladziekten zijn BICANTA® en TERN® prima oplossingen. TERN is speciaal ontwikkeld voor de bestrijding van ziekten in de suikerbietenteelt. Met zijn brede werkingsspectrum biedt TERN effectieve controle tegen diverse bladziekten, waaronder cercospora, meeldauw en roest. Het is tevens een 'booster' die de werking van andere middelen versterkt, wanneer het hiermee wordt gecombineerd. Dit maakt TERN bijzonder geschikt voor toevoeging aan BICANTA of Belanty*.

Door een effectieve bestrijding van bladziekten in het algemeen en cercospora in het bijzonder, kunnen telers de opbrengst van suikerbieten optimaliseren.

*Belanty® is een handelsmerk van BASF

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden