Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Meer pootaardappelen in klasse verlaagd dan in 2023

Woensdag 13:25 uur - Redactie Boerenbusiness - 38 reacties

In Nederland is tot dusver 3,4% van het areaal pootaardappelen in klasse verlaagd. Dit meldt de keuringsdienst NAK op basis van ruim driekwart van de percelen die voor de eerste keer zijn gekeurd. Dit percentage ligt wat hoger dan vorig jaar, maar een stuk lager dan in 2022. De voornaamste oorzaak van de verlagingen is wel anders dan bij de oogst van 2023. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit heeft de NAK bekendgemaakt. Het percentage van het areaal dat in klasse is verlaagd, ligt 1,1%-punt hoger dan in 2023 toen 2,5% al was verlaagd. In 2022 was dat in week 27 echter al 6%. In vrijwel alle teeltregio's die de NAK hanteert, ligt het percentage van pootgoed dat in klasse is verlaagd rond het landelijk gemiddelde van 3,4%. Alleen op de noordelijkse zandgronden, met bijna 2.000 hectare veruit de kleinste teeltregio, ligt het percentage met 5,6% iets hoger. Tot dusver is een kleine 40 hectare (0,1%) van het areaal pootaardappelen al definitief afgekeurd. Dit is minder dan in de laatste twee jaar. 

De voornaamste bron van de verlagingen is een andere dan vorig jaar. Werd in 2023 nog relatief veel pootgoed (64%) in klasse verlaagd door het mozaïekvirus, dit jaar is bacterieziek met 78% van het areaal de belangrijkste oorzaak. Van 'slechts' 13% van het areaal wordt het mozaïekvirus nu als belangrijkste reden genoemd. Hiermee liggen de verhoudingen weer min of meer gelijk aan het jaar 2022.

Bron: NAK
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden