De Nederlandse pootgoedsector laat een flinke groei zien. Het geplombeerde volume pootaardappelen stijgt in 2024 naar bijna 1,4 miljoen ton, wat een recordvolume is. De stijging bevestigt...
Met bijna 1,4 miljoen ton in 2024 aan gecertificeerd en verzegeld pootgoed laat de sector een duidelijke groei zien ten opzichte van voorgaande seizoenen. Dit markeert een toename van circa 25 tot 30% ten opzichte van het gemiddelde van de voorgaande vijf jaar, waarin de plombering schommelde rond 1,1 miljoen ton.
Groei areaal en betere kwaliteit
De stijging in geplombeerde volumes kan deels toegekend worden aan de groeizame teeltomstandigheden in Nederland in het afgelopen seizoen. Anderzijds is er een sterke toename in de wereldwijde vraag naar virusvrij en hoogwaardig uitgangsmateriaal, wat zich vertaalt in een groeiend areaal pootaardappelen dat aan de keuringscriteria voldoet. Uit recente data van de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) blijkt dat het areaal voor pootgoedkeuring in 2024 met ongeveer 6% is gegroeid ten opzichte van 2023. Hierbij nemen rassen als Fontane, Agria en Innovator een prominente plaats in binnen de goedgekeurde volumes. De hogere kwaliteit van het uitgangsmateriaal, mede dankzij verbeterde viruscontroles en strengere keuringsprotocollen, dragen bij aan een hogere keuringsacceptatie en dus meer geplombeerde partijen.
Groeiende wereldwijde vraag
Internationaal is er sprake van een forse uitbreiding van het aardappelareaal, vooral in regio's als Noord-Afrika, Oost-Europa en Azië. Volgens FAO-statistieken is het aardappelareaal in deze gebieden de afgelopen vijf jaar met gemiddeld 3 tot 5% per jaar gegroeid. Met name in Noord-Afrika zijn de groeicijfers opvallend hoog. Zo is het aardappelareaal in Marokko tussen 2018 en 2023 met ruim 12% toegenomen. Deze groei gaat gepaard met een toenemende vraag naar virusvrij, gecertificeerd pootgoed, waarin Nederland traditioneel een leidende rol vervult. Ook in Egypte zet men sterk in op uitbreiding van de aardappelteelt, waarbij lokale autoriteiten mikken op een areaalgroei van circa 15% tot 2025.
De combinatie van deze areaalgroei en kwaliteitsverbeteringen zorgt voor een sterke stijging van de importvraag naar Nederlands pootgoed, wat zich vertaalt in een groeiend exportvolume van circa 10-15% per jaar richting Noord-Afrika. Daarnaast speelt de toegenomen focus op voedselzekerheid en duurzaam watergebruik een rol in de stijgende vraag, zo zeggen insiders. Aardappelen vragen relatief weinig water in vergelijking met andere gewassen die belangrijk zijn voor menselijke consumptie. Hier komt bij dat aardappelen vaak hoge opbrengsten per hectare bieden, waardoor landen met waterbeperkingen en groeipotentie vaker kiezen voor uitbreiding van de aardappelteelt. De combinatie van deze factoren vertaalt zich in een recordhoogte plomberingsvolume.