Mark Karstenberg runt samen met zijn broer Jeroen een akkerbouwbedrijf van 150 hectare in het Drentse Nieuw-Dordrecht. Op dit bedrijf telen ze onder andere 33 hectare aan suikerbieten. Mark hoopt dit seizoen opnieuw op een sterke groei en een optimale opbrengst. Zijn aanpak is zorgvuldig en gebaseerd op jarenlange ervaring.
Om de gezondheid van de bietenplanten te waarborgen, teelt Mark eens in de vier jaar suikerbieten op hetzelfde perceel. Dit bevordert de bodemvruchtbaarheid en draagt bij aan een sterk gewas. De resultaten zijn zichtbaar, mede dankzij de vruchtbare dalgrond waarop zij telen. "Vroeger bestond deze grond grotendeels uit veen. Dat is jaren geleden gespit om de harde onderlaag te breken. Daardoor is het geschikt geworden voor landbouw", legt hij uit.
Gemiddeld oogst hij tussen de 80 en 90 ton bieten per hectare, maar uitschieters zijn er ook. "In 2023 haalden we op sommige percelen zelfs 94 ton. Daar ben ik erg tevreden mee", aldus Mark.
Voorbereiding begint in de winter
De teelt van bieten begint voor Mark al ruim voor het voorjaar. "In de winter bepalen we op welke percelen de bieten komen. Als de suikercampagne nog loopt, bekalken we die met schuimaarde (Betacal Flow) om de pH-waarde te verbeteren. Daarnaast draineren we de grond om overtollig water af te voeren. Ik zeg altijd: gedraineerde grond levert altijd meer, ook in droge jaren."
Meestal wordt er rond Pasen gezaaid. "Het draait allemaal om de juiste timing", vertelt hij. Inmiddels zitten de bieten stevig in de grond en zijn de onkruidbespuitingen – vaak vijf keer – achter de rug.
Cercospora voorblijven met Spyrale
De schimmelziekte cercospora is een bekende vijand in de bietenteelt. "Warme dagen, warme nachten en stevige buien zorgen voor infecties", zegt Mark. Hij gebruikt Spyrale tweemaal in zijn vierledige fungicideschema. "Toen ik de eerste cercosporavlekjes zag, heb ik meteen Spyrale ingezet. Die eerste toepassing was cruciaal voor de bescherming van mijn gewas."
Bij de eerste bespuiting combineert hij Spyrale met 1,5 liter koper. "We wisselen af om resistentie te voorkomen. Spyrale werkt ook tegen roest en meeldauw. Bovendien past het goed binnen de regelgeving, met 90% driftreductie en een teeltvrije zone van 1 meter."
Techniek en data in de akkerbouw
Mts. Karstenberg maakt al jaren gebruik van Cropsvision, een teeltregistratie-app. "Zo kunnen we aantonen dat we voedselveilig werken. De app toont ook weersgegevens, zodat we Spyrale op het juiste moment kunnen inzetten."
Mark gebruikt het middel al sinds de toelating. "Als iets niet werkt, gebruiken we het niet meer. Maar Spyrale werkt – mits je het op het juiste moment inzet."
Meer informatie over Spyrale kunt u hier vinden.