Fastfoodketen McDonald's vult de frituur steeds meer met aardappelen van de Europlant-rassen Donata en Etana. Deze rassen vervangen een steeds groter deel van HZPC-ras Innovator.
McDonald's staat bekend om zijn wereldwijde vaste receptuur. Een klant die in Amsterdam het restaurant binnenloopt moet dezelfde smaakbeleving hebben als iemand die in Winterswijk zijn bestelling doet.
Dat vraagt ook in de bereiding van de frietjes om een zeer vast receptuur. Om dezelfde smaak te krijgen, gaan de frietjes overal exact even lang de frituur in. Aardappelen die voor deze frietjes worden gebruikt moeten daarom ook aan zeer strenge eisen voldoen. Dat maakt het extra lastig om verschillende aardappelrassen te gebruiken.
Het grootste deel van de frietjes bij McDonald's wordt gebakken met aardappelen van het ras Innovator. Daar komt wel snel verandering in. "Innovator is een lange aardappel die perfect past bij de frietjes. Het ras is echter gevoelig voor ziektes en is ook afhankelijker van kunstmest", stelt de fastfoodketen in een eigen advertorial.
Daarom investeert McDonald's samen met fritesproducent Farm Frites in nieuwe rassen als Donata en Etana. "Deze soorten zijn sterker, vragen minder kunstmest en kunnen beter tegen een veranderend klimaat."
Aandeel dit jaar naar een kwart
In 2024 heeft McDonald's de aardappelen van het ras Donata al een beetje getest. Dit jaar moet het aandeel van dat ras groeien naar een kwart. In 2026 verwacht de keten dat een derde van de frietjes worden geproduceerd op basis van de rassen Donata en Etana. Dat gaat ten koste van de behoefte aan Innovator-aardappelen.
Op de pootgoedteelt van Innovator heeft dat dit jaar nog geen invloed. De aangifte voor de keuring nam met bijna 200 hectare toe tot 2.215 hectare. Daarmee is Innovator een van de grootste rassen in Nederland. De teelt van Donata neemt al serieuze vormen aan met een pootgoedteelt van 470 hectare. Etana groeit dit jaar naar 140 hectare pootgoed in Nederland.